AGRO SAVJET: Izbjegnite česte greške u bašti – Savjeti za početnike koji će vam uštedjeti vrijeme i trud

Datum:

Share post:

S obiljem sadržaja dostupnog na internetu koji govori vrtlarima što bi trebali raditi, može biti teško znati koji je savjet ispravan, posebno za one koji su početnici u svijetu vrtlarstva. No uspjeli smo izdvojiti najčešće i provjerene savjete koje će vam pomoći da ne zastranite i da se vaš veliki trud u konačnici isplati.

1. Izbjegavajte pesticide

Pesticidi nisu rješenje na održavanje biljaka zdravim, iako mnogi misle da jesu. Istina je da će oni zaštititi biljke od insekata, ali mogu biti štetni za zdravlje biljke. Jednostavno rečeno, to je zato što pesticidi ne prave razliku. Dakle, dok će držati puževe podalje, mogu otjerati leptire i pčele, a to znači da se biljka neće oprašiti i dugoročno će stradati.

Ako morate zaštititi svoje biljke, pokušajte koristiti fizičke barijere poput žičane ograde. Ako ni to ne pomaže, pobrinite se da ih koriste štedljivo.

2. Kupovina u cvatu

Kada idete u vrtni centar ili supermarket u potrazi za novim cvijećem za vrt, zanemarite biljke koje su u punom cvatu. Potražite mlade biljke koje tek trebaju procvjetati sa zdravim lišćem i stabljikama i punim pupoljcima. Na ovaj način ćete moći uživati u cvijeću mnogo duže. Ako u trgovini kupite hranu s najdužim rokom trajanja, to vam daje više vremena da uživate u proizvodu prije nego što se pokvari. Isti princip važi i za cvijeće.

3. Gredice pune biljaka

Kao i ljudi, baštenske biljke trebaju svoj prostor. Kako bi vaše biljke ojačale, svakako ih razmaknite kako biste bili sigurni da se ne bore za prostor. Prilikom sadnje u gredice i na rubove, ostavite dovoljno prostora između sjemenki ili biljaka. Ako ih stavite preblizu sukobiće se oko vode, svjetla, prostora i prehrane, a zbog toga će svi patiti.

4. Pretjerano zalijevanje biljaka

Iako je osnovna spoznaja da biljke, kao i sve ostalo na planeti, trebaju vodu da bi preživjele, ako im se da previše vode, riskirate njihov urod i cvatnju. Višak vode može oslabiti biljku i učiniti da uvene. Kako biste to izbjegli, pogledajte koliko vode vaša biljka treba, uzimajući u obzir i svjetlost i vrstu tla. Neke biljke potrebno je zalijevati samo jednom sedmično, dok je drugima potrebno svakodnevno zalijevanje, osobito ako je vruće. Takođe, svakako kupite posude za biljke s drenažnim rupama na dnu, inače će voda potpuno zasititi tlo, a vaše biljke će patiti.

5. Orezivanje grmlja

Kod uzgoja živica i grmlja postoji potreba da se biljke odrežu u željeni oblik vrlo rano u njihovom životu. Pokušajte se oduprijeti ovoj želji. Ne dajući biljci vremena da pravilno raste, riskirate da je ozbiljno oslabite. Ostavite im dovoljno vremena da narastu prije nego što ih počnete oblikovati.

Kad počnete oblikovati i orezivati svoje živice i grmlje, svaki put skinite samo tanki sloj. Ovo je isti princip kao i kod košenje trave, jer skidanjem većeg sloja u jednom potezu riskirate šokiranje biljke i izlažete je bolestima i grubom rastu.

Najbolji savjeti za zalijevanje vašeg vrta

  1. Usredotočite se na zonu korijena, a ne na list
  2. Zalijevajte samo kada je potrebno
  3. Zalijevajte duboko i dobro
  4. Ujutro zalijte kako bi im dali vremena da se osuše
  5. Malčirajte sve

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vukota Govedarica izabran za predsjednika OO SDS Gacko

Vukota Govedarica izabran za predsjednika OO SDS Gacko Skupština opštinske organizacije SDS Gacko tajnim glasanjem, jednoglasno je izabrala Vukotu...

BIJELJINA: U Banji Dvorovi otvorena II međunarodna likovna kolonija (foto)

Večeras je u restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi svečano otvorena II međunarodna likovna kolonija u organizaciji...

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...