AGRO SAVJET: Evo kako da ANTURIJUM što duže cvijeta tokom cijele godine

Datum:

Share post:

Uprkos većim zahtjevima za njegu od konvencionalnih sobnih biljaka, uzgoj anturijuma nije tako težak. Povećanjem količine svjetlosti i đubriva, kao i povećanjem vlažnosti vazduha, stvorićete idealne uslove za dugo i obilno cvjetanje.

U ljeto, anturijumi obično cvjetaju osam nedjelja ili više. Međutim, kada se uzgajaju u pravim uslovima, mogu da cvjetaju tokom cijele godine. Ako primijetite uvele braon cvjetove, znajte da je to normalno. Kada cvijet uvene, samo ga odrežite kako bi biljka mogla da preusmjeri svoju energiju na rast novih listova.

Kako natjerati anturijum da cvjeta?

Obezbijedite dodatno osjvetljenje za anturijum

Anturijumi najviše vole šareno svjetlo, jer su prvobitno rasli u prašumama pod krošnjama drveća i drugih velikih biljaka. Istovremeno, što anthurium prima više svijetle indirektne svjetlosti, to bi trebalo da ima više cvasti. Pored toga, zbog pravilnog osvjetljenja, biljke će dobiti svjetliju nijansu.

Ako nemate dovoljno prirodnog svjetla u svom domu, razmislite o kupovini LED svjetla za uzgoj. Idealna temperatura za anturijum je između 20 i 30°C.

Pođubrite anturijum na vrijeme

Anturijumi vole da dobijaju svoje hranljive materije iz uravnoteženog đubriva mjesečno ili dva puta tokom cijele vegetacijske sezone. Ali ako je vaš cilj dugotrajno cvjetanje, odlučite se za pojačivače cvjetanja sa visokim sadržajem fosfora, koji se mogu naći u odjeljku za orhideje.

Izaberite pravo tlo za anturijum

Što se tiče tla za anturijum, najbolje je izabrati dobro dreniranu mješavinu – perlit, tresetna mahovina i kora orhideja, pomiješani u jednakim razmjerama, dobro će funkcionisati.

Anturijumi su epifitske biljke, što znači da u svom prirodnom staništu mogu uspješno da rastu na stablima drveća i stijenama bez potrebe za zemljom. Dakle, ako uzgajate svoju biljku u mješavini saksije, uvjerite se da je dobro drenirana i provjetrena.

Povećajte vlažnost

Anturijumi se masovno proizvode i hibridizovani su, tako da su šanse da vašoj kućnoj biljci koju ste kupili u prodavnici neće trebati mnogo vlage da bi preživila. Sve dok ne ostavljate biljku blizu otvorenog prozora ili klima uređaja, sve će biti u redu. Međutim, vlažnost može da podstakne cvjetanje i prelijepu sjajnu završnu obradu, a cvijeće najbolje raste kada je vlažnost vazduha između 70 i 80%.

Naravno, najlakši način da biljci obezbijedite vlažan vazduh je da je držite u blizini ovlaživača. Ali takođe možete staviti anturijum na poslužavnik sa mokrim šljunkom ili ga grupisati sa nekoliko drugih pratilaca. Kada povećate vlažnost, dajte biljci dovoljno cirkulacije vazduha kako biste spriječili gljivice i štetočine.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...