AGRO SAVJET: Dva korijena jedna stabljika za duplo veći prinos paradajza

Datum:

Share post:

Nije tajna da dobro razvijen korijenov sistem pomaže u povećanju produktivnosti biljaka. No, šta ako vam kažemo da postoji način da udvostručite korijenov sistem paradajza? Tehnika bliskog kalemljenja, postaje sve popularnija među vrtlarima kao jednostavan način za povećanje prinosa i unapređenje zdravlja biljaka.

Osnovna ideja je jednostavna – spajanje izdanaka dvije biljke paradajza koje rastu u blizini jedna druge. Kroz ovaj proces, biljke postaju “sijamski blizanci” koji dijele jedan korijenov sistem, omogućavajući im da efikasnije apsorbuju hranljive materije iz tla.

Kako biste primijenili ovu tehniku na na svom paradajzu, evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

Priprema za kalemljenje:

Prije nego što započnete sam proces, važno je pravilno pripremiti biljke. Očistite donje listove s sadnica kako biste olakšali pristup i kalemljenje. Zatim, sadite biljke na minimalnoj udaljenosti od 3-5 cm jedna od druge.

Izvođenje tehnike spajanja:

Kada biljke dostignu debljinu stabljika sličnu olovci, vrijeme je za kalemljenje. Pažljivo napravite površinske rezove na stabljikama tamo gdje će se biljke spojiti. Zatim, napravite male rascjepe u središnjem dijelu rezova. Jedna biljka postaje “jača biljka” koja ostaje netaknuta, dok se druga biljka koristi kao “podloga”, piše AgroSavjet

Učvršćivanje spoja i naknadna njega

Nakon što napravite rezove, pažljivo spojite stabljike biljaka, poravnavajući rascjepe. Zatim čvrsto omotajte spoj širokom trakom od tkanine ili gaze kako biste osigurali da se biljke čvrsto povežu.

Nakon što su biljke kalemljene, važno je redovno pratiti njihov razvoj. Nakon 10-14 dana, možete primijetiti da su biljke uspješno srasle i da je “jača biljka” počela preuzimati hranjive materije od “podloge”. Tada je vrijeme da odsječete vrh podloge, stimulirajući daljnji razvoj jače biljke.

Krajnji koraci:

Nakon što biljke uspješno srasnu, možete ih presaditi na stalno mjesto. Budući da će kalemljeni paradajz zahtijevati intenzivniju njegu, ne zaboravite redovno zalijevati i hraniti biljke. Takođe, mulčiranje zasada sijenom može poboljšati strukturu tla i olakšati brigu o biljkama.

Kombinovanjem jednostavnih koraka, kalemljene paradajza može biti korisna tehnika koja će vam pomoći da udvostručite svoj prinos i postignete zdravije biljke. Isprobajte ovu metodu već danas i uživajte u obilju paradajza u svom vrtu!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nemanja Gruban, odbornik u Skupštini Prijedora, pristupio Selaku i SPS

Nemanja Gruban, odbornik u Skupštini Prijedora, pristupio SPS-u Nakon razgovora sa Goranom Selakom, predsjednikom Socijalističke partije Srpske, ovoj partiji...

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...