Kao i ostalo tamnozeleno lisnato povrće i blitva je niskokalorična biljka koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari. Osim antioksidansa, blitva je odličan izvor K, A i B vitamina te omega-3 masti.
Pročitajte kako je možeš očuvati, ali i pripremiti u svojoj kuhinji.

Blitva je izuzetno hranjivo povrće koje sadrži visok nivo nitrata, za koje je dokazano da snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju atletske performanse. Spada u porodicu repe, a sadrži i tri puta veći preporučeni dnevni unos K vitamina i čak 44 % preporučene količine A vitamina.

Ovo povrće, izuzetno korisno u borbi protiv raka, može se jesti sirovo ili kuvano. Sastoji se od čvrstih zelenih listova, a oni manji veličinom imat će nešto blaži okus od onih većih.

Kada je u pitanju čuvanje da bi ostala svježa možete je pohraniti u frižider na četiri dana, a kada govorimo o unošenju blitve na jelovnik možete je pripremiti za doručak, pomiješanu s jajima, kao prilog zajedno s krumpirom, a možeš ju koristiti i u salatama. Prilikom kuvanja, listove treba odvojiti od stabljike te ih treba kuvati odvojeno jer se stabljike, koje su nešto čvršće, kuvanju duže od listova. Okvirno vrijeme kuvanja je jedna do dvije minute za listove u vodi ili tri do četiri minute ako ih pariš, a za stabljiku je vrijeme kuvanja od tri do četiri minute, dok joj za pečenje treba deset minuta.

Osim svježe ili kuvane, blitvu možeš i zamrznuti. Važno je za početak da ju, naravno, dobro opereš. Zatim trebaš pripremiti lonac s vodom koji ćeš dovesti do vrenja, a pored njega neka bude posuda s ledenom vodom. Blitvu skuvaj prema prethodnim uputama – odvoji listove od stabljike, a jednom kuhane izvadi ih iz vruće vode i odmah stavi u ledenu vodu kako bi zaustavila proces kuvanja. Zatim je procijedi i spremi u vrećice. Istisni nepotrebni zrak iz vrećica i spremi ih u zamrzivač.

Tako pripremljenu, blitvu možeš čuvati od 6 do 12 mjeseci.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gastro.24sata.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име