AGRO SAVJET: 10 savjeta kako uzgajati paradajz bez plamenjače

Datum:

Share post:

Uzgajanje paradajza bez plamenjače, koja je gljivična bolest koja može značajno uticati na paradajz, zahtijeva kombinaciju preventivnih mjera, odabira sorti i pravilne njege biljaka. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

  1. Izbor sorti otpornih na plamenjaču:Postoje sorte paradajza koje su manje osjetljive na plamenjaču. Pretraživanjem ili savjetovanjem s lokalnim stručnjacima, možete pronaći sorte koje su prilagođene vašem području i klimatskim uslovima.
  2. Dobar raspored sadnje: Paradajz treba biti posađen na dovoljno udaljenosti kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka među biljkama. Gusta sadnja može povećati vlažnost i potencijalno pogodovati širenju plamenjače.
  3. Osiguravanje dobre drenaže tla: Tlo koje zadržava višak vlage može povećati rizik od plamenjače. Osigurajte da tlo ima dobru drenažu kako bi se spriječilo zadržavanje vode oko korijena biljaka.
  4. Izbjegavanje zalijevanja lišća: Kada zalijevate, nastojte izbjegavati da voda direktno padne na lišće. To može pomoći u sprječavanju širenja gljivica.
  5. Uklanjanje korova: Redovito uklanjanje korova iz okoline paradajza pomaže u održavanju dobrog zraka i smanjuje vlažnost oko biljaka.
  6. Primjena prirodnih sredstava: Postoje prirodni fungicidi i sredstva za zaštitu bilja koja se temelje na prirodnim sastojcima, poput bakrenog sapuna ili ekstrakata češnjaka, koja mogu pomoći u suzbijanju plamenjače.
  7. Rotacija usjeva: Izbjegavajte uzgoj paradajza na istom mjestu iz sezone u sezonu. Rotacija usjeva pomaže smanjiti nakupljanje patogena u tlu.
  8. Pravilno đubrenje: Uravnotežena prehrana biljaka može ojačati njihov imunološki sistem. Primjenjujte đubriva bogata azotom, fosforom i kalijumom kako bi se osigurala optimalna prihrana biljaka.
  9. Pravilna rezidba: Pravilna rezidba paradajza može pomoći u poboljšanju cirkulacije zraka i smanjenju vlažnosti, što su ključni čimbenici u prevenciji plamenjače.
  10. Praćenje i brza reakcija: Redovno pregledavajte svoje biljke kako biste primijetili bilo kakve znakove bolesti. Ako primijetite simptome plamenjače, odmah poduzmite mjere suzbijanja kako se bolest ne bi proširila.

Važno je napomenuti da čak i uz sve preventivne mjere, nema apsolutne garancije da se plamenjača neće pojaviti. Međutim, pravilna njega biljaka i implementacija ovih koraka značajno će smanjiti rizik od njenog širenja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo premiju za mlijeko u iznosu od 2,3 miliona

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatilo je danas 2.387.250,70...