AGENCIJA ZA RAZVOJ MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA BIJELJINA: Predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Datum:

Share post:

U Bijeljini je danas održana prezentacija petog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. 

Poslovni subjekti koji registrovanu djelatnost obavljaju najmanje šest mjeseci mogu da se  kandiduju za sredstva do 10.000 evra, dok oni koji djelatnost obavljaju duže od četiri mjeseca mogu da kandiduju projekte do 30.000 evra, uz minimalno učešće od 50 posto.

 
Grant sredstva obezbijeđena su kroz “Challenge to Change” – C2C program koji provode Razvojna agencija Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA, Ambasada Švedske u BiH.

Do sada podržano pet projekata sa područja Semberije
Marko Kakuća ispred Razvojne agencije RS podsjetio je da je ukupna vrijednost Challenge fonda 4 miliona evra, te da su do sada provedena četiri javna poziva.

“Trenutno je u implementaciji 110 projekata sa ukupnom relokacijom od 2,5 miliona evra. U procesu potpisivanja je još 38 projekata, sa ukupnom relokacijom od 800.000 evra”,  rekao je Kakuća.

Kakuća je istakao da je u prethodna četri poziva na području regije Bijeljina, regije Semberija, podržano pet projekata, sa ukupnom relokacijom od 117.000 evra, dok je ukupna vrijednost implementiranih projekata oko 350.000 evra.

“Uglavnom smo imali projekte koji su se odnosili na poljoprivrednu proizvodnju, reciklažu građevinskog otpada”, rekao je Kakuća. 

Gradska uprava nastoji da pomogne preduzetnicima
Načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić ukazao je na značaj upoznavanja privrednika i preduzetnika sa programom “Challenge to Change” kao i načinima apliciranja za sredstava u okviru ovog programa.  

„Privrednici i preduzetnici mogu da dođu do finansijskih sredstava koja bi im pomogla u radu i poslovanju. Ovo je još jedan primjer kako lokalna vlast, Gradska uprava i nadležno odjeljenje nastoje da pomognu preduzetnicima i privrednicima na području ove lokalne zajednice, da dođu do nekih dodatnih sredstava koja bi olakšala njihovo poslovanje”, rekao je Savić.

Kada je riječ o broju malih i srednjih preduzeća na području Grada Bijeljina, Savić je rekao da se trenutno vrši analiza, te da će uskoro biti poznati tačni podaci.

“Kada je riječ o preduzetnicima i preduzetničkim radnjama na području Bijeljine,  ima ih oko 1.900. I dalje su najzastupljenije djelatnosti trgovina, ugostiteljstvo, saobraćaj, zanatstvo”, rekao je Savić.

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je i Stefan Popović, koji je istakao da bi dobijanje sredstava u okviru ovog programa bilo od ogromnog  značaja za posao kojim se njegov otac bavi već nekoliko godina.

“Moj otac je davno počeo da se bavi drvno-prerađivačkim radovima.. Počeo je sa namještajem, da bi vremenom sve to počelo da se uobličava. Uslovi za rad su minimalni, sredstva su minimalna, pa smo željeli da vidimo da li je na ovaj način moguće nešto promijeniti”, rekao je Popović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sjećanje na đenerala Mihajla Živkovića Gvozdenog

Poznati komandant Odbrane Beograda, gvozdeni đeneral Mihajlo Živković, sa solunskog fronta poslat je u Odesu da formira Korpus...

ĐURĐEVIĆ: Na izbore izlazimo, i pobijedićemo, i Šmita i Šmitovu opoziciju

Predsjedništvo SNSD je danas donijelo odluku da će SNSD učestvovati na lokalnim izborima koje je raspisala Centralna izborna...

MILIČEVIĆ: Stranke iz vlasti su znale da će izaći na izbore po pravilima CIK

Odluka stranaka iz vlasti da izađu na izbore po tzv. Šmitovom zakonu je  bila očekivana od prvog trenutka...

Borcu titula Premijer lige i minimum 2,1 milion KM

Borac bi mogao nakon osvajanja titule šampion Premijer lige BiH osvojiti veliku svotu novca. Unajgorem scenariju, kada bi Banjalučani...