ADVOKAT STOJANOVIĆ: Još ima vremena za diplomatsku borbu protiv rezolucije o Srebrenici- Republika Srpska je trajna kategorija

Datum:

Share post:

„Poruka Njemačke je vraćamo vam za ono što govorite za Šmita“ Stojanović tvrdi da još ima vremena za diplomatsku borbu protiv rezolucije

Advokat Miodrag Stojanović ocijenio je za Srnu da je najavljena rezolucija o Srebrenici deklarativna i suštinski politička.

On je istakao da još ima vremena za diplomatsku borbu da se rasprava o ovom spornom dokumentu ne nađe pred Generalnom skupštinom UN.

Mislim da ima borbe još uvijek da se rezolucija skine sa rasprave, što je inicijativa koju je pokrenula Srbija – naglasio je Stojanović.

Stojanović ističe da je zanimiljiva činjenica da je rezolucija pokrenuta na inicijativu Njemačke koja je počinilac najvećeg genocida u istoriji čovječanstva i Ruande na čijem prostoru je počinjen genocid, te da je podržavaju ili su njeni sponzori SAD i Francuske.

Prema njegovim riječima, poenta rezolucije je poruka Njemačke – vraćamo vam za ono što vi govorite za Kristijana Šmita.

Drugo što uočava nakon uvida u nacrt rezolucije o Srebrenici jeste da njima, kako kaže Stevanović, nije dovoljna individualna odgovornost mnogobrojnih presuda koje su donesene u Hagu, pa i pred Sudom BiH, nego traže jednu širu odgovornost.

Ona bi mogla da ide i do granice kolektivne odgovornosti našeg naroda i to je ono što brine, što politički brine – rekao je advokat.

Stojanović navodi da, kao pragmatičan čovjek, misli da će oni tu rezoluciju podržati i da se neće baviti pitanjem je li bio ili nije bio genocid, nego će “to konstatovati samo kao činjenicu, polazeći od presuda Haškog tribunala, nacionalnog suda i Međunarodnog suda pravde u predmetu Srbije i BiH”.

Rezolucija je po formi deklarativna, kao što su inače rezolucije UN, suštinski ponovo se osuđuje sve što se dešavalo na prostoru Srebrenice i traže se operativne radnje koje podrazumijevaju da se 11. juli proglasi danom međunarodnog sjećanja na događaje vezane za Srebrenicu, da se u školske programe u regionu uvrsti i ocjena onoga što se dešavalo u Srebrenici i u konačnici, ponovo se insistira na zabrani negiranja genocida i favorizovanju lica koja su osuđena za ratne zločine – naveo je on.

On je ocijenio da se iz samog teksta rezolucije vidi da se radi o političkoj deklaraciji. Stojanović je istakao da je uvjeren da eventulano usvajanje rezolucije neće ugroziti Republiku Srpsku koja je trajna.

-Republika Srpska je trajna tvorevina, rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nema ukidanja Republike Srpske bez izmjene ovog međunarodnog ugovora – ističe Stojanović.

On je rekao da ne vjeruje da bi se moglo desiti da se promijeni međunarodni ugovor i nestane Republika Srpska jer to izjednačava sa propašću međunarodnog pravnog poretka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...

Građani i institucije da istaknu zastave Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u...

Ispaljeno 39 protivgradnih raketa: Strijelci imali posla u cijeloj Srpskoj

Strijelci Protivgradne preventive Republike Srpske ispalili su 39 raketa na teritoriji Srpske tokom jučerašnjeg nevremena, saopšteno je iz...

Dnevni horoskop za 23. maj

OVAN Posao: Pokušajte da budete otvoreniji za nove ideje vaših kolega, previše ste konzervativni. Ljubav: Odnos zahteva komunikaciju, a vi ste je...