Administrativni radnici bijeljinskog pravosuđa izašli na ulice i obratili se javnosti – “Dovedena je u pitanje naša egzistencija” (video)

Datum:

Share post:

Administrativni radnici bijeljinskog pravosuđa danas u podne su izašli sa svojih radnih mjesta, ispred zgrade Suda u Bijeljini gdje su se obratili javnosti.

Mile Latinović, predsjednik Štrajkačkog odbora Osnovnog suda u Bijeljini rekao je da će uskoro biti pun mjesec kako su u štrajku, a da pomaka nema.

„Nažalost, nikakvih pomaka nema u dosadašnjem radu koji smo imali i razgovor koji smo vodili sa ministarstvom i ministrom Bukejlovićem, nismo uspjeli ništa da govorimo, odnosno nisu bili nikakvi njihovi predlozi. Mi smo iznijeli svoje prijedloge na prvom sastanku, ali oni ni do danas nisu iznijeli svoje prijedloge. Nisu nam odgovorili na one naše prijedloge. Osnovni argument resornog ministra je da nema para, da mi nismo predviđeni budžetom, međutim, i vi sami znate da je dosta stvari iz budžeta dato, a nisu bile predviđene budžetom. Zašto mi nismo predviđeni budžetom, to bi, možda, trebalo pitati ministra, jer to je ipak njegov resor. Nažalost, koliko smo mi saznali, ministar još uvijek nije iznio na Vladu naš problem. Očekuje se da bi mogao sad u četvrtak iznijeti na Vladu ovaj problem, pa bi onda Vlada mogla da se izjasne tim povodom“, rekao je Latinović i dodao da se nada da će se u pregovore uključiti i ministar Bukejlović i predsjednik Dodik.

Latinović je istakao da se nada da će sve ubrzo biti gotovo, s obzirom na to da je i mnogo predmeta nagomilano, a i da je neradom Suda mnogo klijenata nezadovoljno.

„Nažalost, mi nismo krivi za taj nerad, jednostavno nisu htjeli saslušaju naše zahtjeve koje smo im izlagali u zadnje dvije godine, nisu htjeli ni da razgovaraju o tome, što je najgore od svega toga. Tako da smo mi bili prinuđeni da uđemo u ovaj štrajk, a štrajkovaćemo dok ne ispune naše zahtjeve. Pa po onome što smo mi saznali, neophodno je 3,2 miliona za ovu godinu, za šest mjeseci da bi se ispunili zahtjevi. Znači, za sve sudove i sva tužilaštva Republike Srpske potrebno je 3,2 miliona za ispunjenje ovih zahtjeva“, naveo je Latinović i dodao da još uvijek nisu dobili februarsku platu.

„Još veći će problem biti martovska plata. Imate dosta ljudi koji su bili maltene sve vrijeme u štrajku, a koliko mi znamo, koliko smo saznali od šefova računovostva, Poreska uprava neće prihvati platu ispod 900 maraka, ne može se obračunati plata ispod 900 maraka, a onaj radnik koji je bio svoje vrijeme u štrajku neće imati ništa. Kako će obračunati platu, to oni moraju znati“, zaključio je Latinović.

Nada Bjelica, asistent Osnovnog suda u Bijeljini rekla je da nema indicija da će se postići neki sporazum, osim „što se konstantno šalje jedna rečenica, A to je nemamo para“.

„Mislim da ministar, kada je preuzeo odgovornost, da je trebao biti spreman da se bavi problemima u svom resoru, a ne samo da očekuje da gazi crvenim tepihom. Ovo je problem koji egzistira već pet do šest godina i više i pored silnog strpljenja i nadanja i vjerovanja, razumijevanja i ipak i dalje smo obavljali svoj posao i na visini zadatka i odgovorno, istrajno, ali više ne možemo, zaista, jer je ova plata postala, usljed inflacije potpuno… Nemamo više ambicija da radimo ovdje, ne možemo da pokrijemo svoje osnovne troškove, doveli smo u pitanju osnovnu egzistenciju. Nažalost, radnici su malo i uplašeni… Šta dalje, kako dalje, jer ministar se apsolutno oglušuje od svaki naš zahtjev. Nijednog trenutka nije ponidio nijedan, pa i najmanji kompromis da kaže, evo, hajmo pokušati to ili to. Spremni smo za kompromis. Međutim, samo jedna rečenica, nemam novce. Mislim da ministar treba da se pozabavi ozbiljno ovim problemom, jer mi ćemo zaista da nastavimo da štrajkujemo sve“, izričita je Bjelica.

Kako kaže, ona radi 25 godina u pravosuđu, na mjestu asistenta, i da je uvijek u pravosuđu bila teška situacija, ali ovakva nije nikada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Udruženje medicinskih sestara i tehničara organizovalo godišnju proslavu – VEČE BIJELIH MANTILA U BIJELJINI (foto, video)

Udruženje medicinskih sestara i tehničara večeras je organizovalo godišnju proslavu u svečanom salonu Exkluziv kojem je prisustvovalo preko...

LOPARE: Maturanti Srednjoškolskog centra ’’Vuk Karadžić’’ defileom obilježili kraj školske godine (foto)

Tradicionalnim defileom ulicama Lopara maturanti Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“ obilježili su kraj školske godine i završetak jedne etape...

Petrović održao radni sastanak na temu izgradnje dječijih igrališta i parkova u Bijeljini

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je održao radni sastanak na temu izgradnje dječijih igrališta i parkova u Bijeljini te...

Dodik i Kalabuhov razgovarali o političkoj situaciji u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov razgovarali su danas o političkoj situaciji u...