Povodom Dana žena, kroz priče o dvije uspješne žene u Bijeljini, provjerili smo kako su postigle to što jesu,  koliko je bilo teško, jesu li i kakve prepreke imale zbog toga što su žene. Na njihovim smo primjerima pokušali saznati da li su u trci za uspjehom bile ravnopravne sa muškarcima ili su morale uložiti mnogo više truda da bi uspjele.

Jasna Abdulahagić, direktorica Turističke organizacije Grada Bijeljina, za ,,Semberija info’’ govori o poslovnim uspjesima, porazima, odnosima u društvu, uvriježenom tradicionalizmu i odnosima prema ženskoj populaciji.

Uspješna ste poslovna žena, koliko je bilo teško sve to postići i da li ste možda na tom putu uspjeha nekada  nailazili na prepreke, samo zato jer ste žena?

-Hvala na lijepim riječima, prije svega. Nijedan uspjeh ne dolazi preko noći, usponi i padovi su sastavni dio puta, pa tako nije baš jednostavno odgovoriti ni na ovo pitanje. I jeste i nije… Nekada je bilo lako, nekada baš i ne, ali s obzirom da sam sportista, dugi niz godina sam provela u sportu, tako da znam dobro da se nosim i sa uspjesima i sa porazima. U skladu s tim, „fer-plej“ je način na koji ja funkcionišem kroz život. Moje iskustvo kaže da se poštovanje vraća poštovanjem i iskrenost iskrenošću i to je princip po kome ja radim i živim, tako se odnosim prema životu i svima onima sa kojima se srećem, na kraće ili duže staze. Dugoročno, to donosi pozitivne rezultate, ali i miran san i moralnu satisfakciju. Takođe, nisam megaloman, smatram da čovjek u malim stvarima, malim koracima, polako i sigurno može puno više postići, nego ako želi sve, sada i odmah, jer to obično brzo i nestane, kako je i došlo.

U kojoj mjeri društveni tradicionalizam isključuje poslovne ambicije i političku karijeru  žena  na našim prostorima?

-Ne možemo reći da predrasude i dalje ne postoje, ali, evidentno je da godine donose promjene i što se društvenog tradicionalizma tiče. Sve je više žena koje su uspješne u poslu kojim se bave, u politici i drugim društvenim sferama, tako da se i društvo sve više otvara, neumanjujući uspjeh i dostignuća, samo zato što se radi o ženi.  Ženama, koje su bile začetnice i pioniri u oblastima koje su bile rezervisane za muškarce, svakako, nije lako, ali danas, ovim već sada utabanim stazama, nije, naročito, teško ići.

Koliko je teško uskladiti poslovne i porodične obaveze?

-Nećete ovo čuti po prvi put, sigurno, kada je usklađivanje poslovnog i privatnog, odnosno porodičnog života u pitanju, ali činjenica jeste da je, zapravo, sve stvar dobre organizacije. Ima dana kada je sve to i teret, naročito kada su žene u pitanju, htjeli mi to da priznamo ili ne, ali ako se dobro organizujemo i ako ima dovoljno dobre volje, ne možemo reći da nema dovoljno vremena za sve. Svakako, lijepo je, ali i neophodno da imate podršku bližnjih za obje sfere života, onda je već sve puno lakše.

Mislite li da se žene, generalno, nedovoljno bore za svoja prava?

-Za ovo pitanje bih mogla reći da je to, ipak, individualno. Borba za lično pravo potiče iz samopouzdanja i samopoštovanja, što ženama na ovim prostorima tradicionalno, često i nije baš usađeno u genetski kod. I ta borba je stihijska, na dnevnom nivou, svakodnevna, za male stvari. Jedino tako, pomalo, možemo doći do velikih pomaka i priznanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име