S obzirom na to da se tekuća godina bliži kraju, iskoristili smo priliku da rukovodstvo a.d. „Grad“ Bijeljina pitamo kakvo je bilo poslovanje preduzeća u godini koja je na izmaku.

S obzirom na to da smo na isteku poslovne i kalendarske 2023. godine, već u ovom trenutku možemo biti zadovoljni i dati ocjenu da je 2023. godina za nas bila veoma uspješna. Ono što sad možemo reći jeste da će prihodi biti uvećani za oko 22,50% u odnosu na prošlu godinu, dok je uvećanje rashoda od 5,50% uzrokovano inflatornim kretanjima koji su najizraženiji bili u prvom polugodištu ove godine, epidemijom afričke kuge svinja koje je dovelo do zatvaranja Stočne pijace, povećanjem mimalne cijene rada od 01.01.2023. godine, te drugim faktorima na koje Društvo nije moglo uticati. Takođe, bitno je napomenuti da je Društvo uredno izmirivalo obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima. Rezultat odgovorne poslovne politike u 2023. godini rezultiraće poslovnim rezultatom  koji će u poređenju sa prethodne tri godine biti najbolji.

A.d. „Grad“ je ove godine imao nekoliko manifestacija. Kako ste zadovoljni organizacijom i posjećenošću?
U 2023. godini A.D.“GRAD“ je organizovao tri manifestacije, od kojih je najveća manifestacija Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova INTERAGRO 2023. Kako se radi o manifestaciji jedinoj tog tipa u Bosni i Hercegovini pripreme za organizaciju iste traju tokom cijele godine, a kao organizator trudimo se da iz godine u godinu podižemo ljestvicu u organizaciji. Ocjenu uspješnosti sajma mjerimo zadovoljstvom izlagača i posjetilaca, kao i njihovim brojem, tako da ovogodišnji  sajam ocjenjujemo kao jako uspješan. U prilog ovome i činjenica da je na ovogodišnjem sajmu prodato 44 traktora, 110 priključnih poljoprivrednih mašina i sklopljeno preko 120 poslovnih ugovora.

U pogledu ostalih manifestacija u organizaciji Društva, izdvajamo Pantelinski i Mitrovdanski vašar koji se već tradicionalno održavaju u mjesecu avgustu, odnosno novembru. Odličnom organizacijom Pantelinskog vašara uspjeli smo da uvećamo prihod zakupa zemljišta za Pantelino za 40%, pri čemu ističemo da nije došlo do povećanja cijena zakupa prstora i zemljišta, dok nam je akcenat u organizaciji Mitrovdanskog vašara bio sabor žitelja Semberije na jednom mjestu i vraćanje bar na jedan dan u prošlost, tradiciji i kulturi naših predaka.  

Kada je riječ o stočnoj pijaci, ove godine bio je otežan rad zbog afričke kuge svinja. Kako ocjenjujete rad Kvantaške i Stočne pijace.
Zbog epidemije afrička kuga svinja Stočnoj pijaci je bio zabranjen rad od 01.07. do 30.11.2023. godine. Stočnoj pijaci je rad dozvoljen od 01.12.2023. godine, ali bez prometa svinjama. Sve ovo je uticalo na značajno smanjenje prihoda po osnovu rada iste.

U pogledu rada Kvantaške pijace, broj ulaza odnosno broj korisnika usluga na Kvantaškoj pijaci je na nivou prošle godine. Što se tiče same trgovine na Kvantaškoj pijaci, zbog prometa poljoprivrednih proizvoda van Kvantaške pijace, odnosno van prostora predviđenog za promet, te veće cijene poljoprivrednih proizvoda izazvane sušom i drugim uticajima, primjetno je njeno smanjenje.

Kakvi su planovi i očekivanja u 2024. godini?
Kada govorimo o poslovnom rezultatu i samom poslovanju A.D.“GRAD“ Bijeljina, očekivanja su da u 2024. godini nastavimo pozitivan trend iz 2023. godine.

Specifičnosti poslovanja i ekonomski uslovi na tržištu zahtijevaju od nas da maksimalno efikasno koristimo svoje resurse, kako finansijske, tako i ljudske i tehničke.

U djelokrugu rada Agrotržnog centra, odnosno rada Kvantaške i Stočne pijace, te trgovačkog centra (poznatijeg kao buvljak) nastojaćemo da održimo i poboljšamo poslovni ambijent koji će doprinijeti većem zadovoljstvu korisnika naših usluga. U tom pogledu ćemo zajedno sa nadležnim institucijama uložiti maksimalan napor na sprečavanju ilegalne trgovine poljoprivrednim proizvodima i stokom i njihovo usmjeravanje na legalne tokove, odnosno na promet u sklopu Kvantaške i Stočne pijace.

U pogledu sajamskih i drugih manifestacija, plan je povećanje broja manifestacija u organizaciji Društva, a samim tim i još jedan iskorak u postizanju cilja, ideje “Bijeljina-sajamski grad”.

Za održivi razvoj u narednim godinama biće nam, potrebna i podrška državnih institucija i lokalne samouprave, jer samo uvođenjem novih ulsuga i proširivanjem djelatnosti, odnosno investicijama, isto je i ostvarljivo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име