PED Majevica, proteklog vikenda bila je domaćin, brčanskim planinarima poletarcima i pionirima, koji su u okviru roditeljskog projekta, „Prvi put s ocem” kampovali na platou našeg Planinarskog doma.

Neformalna grupa, okupila je 11 roditelja i 17 djece, koji su kampovali u 11 šatora. Kamp je trajao dva dana, subota 19. i nedjelja 20. avgust.

Kako su nam istakli oragnizatori ovog druženja djece i roditelja, primarni cilj im je približavanje djece prirodi i prirode njima. Osnova je u jačanju uloge oca u odrastanju djece i to upravo u prirodi, gdje je njegova uloga dominantna, budući da se ta uloga minorizuje.

Napominju da je priroda najbolje okruženje za razvijanje svih čula i urođenih vještina, koje se samo u tom okruženju mogu razviti. Sa ključnom tradicijom, da su duhovne vrijednosti ispred materijalnih.

Prvi dan rezervisali su za postavljanje kampa, kroz formiranje ognjišta, obezbjeđenje vode, sakupljanje drva i pribavljanje potrebnih namirnica. Bila je tu i obavezna popodnevna šetnja do Novakove pećine, u pratnji i pripovijedanje domaćina.

Kako su naglasili gosti, uspjeli su da se vrate u vrijeme hajduka i prisjete njihovih junaštava i podviga, te brige za naš narod za vrijeme turske okupacije. Graja se pretvorila u muk onog trenutka, kada je Milojko Todorvić na istorijskom času, počeo da priča o pećini u kojoj se krio Starina Novak, nakon odbrane manastirskih monaha. Svi hoće da budu Novak. Danas slavno ime i po našem teniseru.

Spavanje pod vedrim nebom u šatorima je bilo nezaboravno iskustvo, koje je klincima i klincezama pružilo neponovljivu priliku da osjete čari smiraja dana uz logorsku vatru i nebesku vedrinu, okupanu odsjajem zvijezda.

Večera je pripremana u zajedničkoj režiji očeva i djece. Pekli su kobasice, mladi kukuruz, a nakon toga stigao je i kuvani krompir, koji je spremljen u loncu, okačenom na verigama, na otvorenom ognjištu. Bilo je pripremljeno oko 30 obroka.

Sledeći dan, ranom zorom, kao u izviđakom kampu u kome je samo još falila truba za buđenje, male i raščešljane glave, počele su da izvriju iz šatora. Već u sedam, bilo je vrijeme za doručak, kako bi se ukralo što više od dana, koji je shodno željama i ambicijama, mladih kampera, bio poprilično kratak.

Kuvana jaja, suvo meso, parče sira i čaj od trava ubranih u dvorištu Planinarskog doma, nagovijestili su dobru pripremu za nedeljne zadatke, koje su budući planinari i planinarke imali u rasporedu. Prisustvo lituriji u manastiru Tavna, slušanje propovijedi oca Laze o viševijekovnoj istoriji manstira, šetnja do vodopada Skakavac, povratak u kamp, ručak i podizanje kampa. Domaćini i desna ruka učesnicima kampa bili su Milojko Todorović, Jovo Krsmanović, Pavle Krsmanović, Marko Maksimović i Mirko S. Trifković.

Gosti su izrazili želju da se ponovo sretnu sa članovima PED Majevica ali i da postanu aktivni članovi udruženja. A do tada, vedro da su!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име