Бањалука - Милорад Додик

Pitanje imovine je ključna tema i to je pitanje državnosti, jer ako nemate imovinu, nemate ni državu i zato Srpska neće odustati, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Naglasio je da je spreman za pravnu i za političku borbu.

– To pitanje se neće riješiti kako želi dio međunarodne zajednice i Sarajevo. Zato je Šmit i „donio“ ove posljednje „odluke“ – naglasio je Dodik na konferenciji za novinare.

Podvukao je da će se Šmitovi „zakoni“ morati staviti van snage.

– Na nivou BiH moramo donijeti odluku da ne može stranac da nameće odluke. Mi ne želimo da nam stranac donosi odluke – naveo je Dodik.

Rekao je će u utorak na sjednici PS BiH svi predloženi zakoni imati podršku Srpske.

– To su tačke koji su ranije bili na dnevnom redu. Ali poslije te sjednice 22. avgusta će sve biti drugačije. Ako neko smatra da može da donosi odluke bez pola zemlje, bez 33 odsto političkog kapaciteta, onda i oni neka snose odgovornost – naveo je Dodik.

Neću da polemišem sa predsjednikom SDS

Dodik kaže da neće dopustiti otimanje imovine Republike Srpske i dodaje da “neki drugi zagovaju neke druge pristupe imovini”.

– Ja neću da polemišem sa predsjednikom SDS Milanom Miličevićem koji se nešto nabildovao i misli da on nešto zna. Kao ljekar on je počeo da tumači pravne kategorije, on pokušava da nešto pametno kaže. Kako mogu da budu auto-putevi u vlasništvu opština, kako svaka opština da pravi auto-put? Šta ako se ne susretnu na dodirnim linijama, šta ćemo onda imati? Kako da upravlja svaka opština vodama Republike Srpske, šta ako imate rijeku koja protiče kroz nekoliko opština? – upitao je Dodik.

Dodik je rekao da lokalne zajednice treba da imaju određene stvari, ali da je prijedlog Miličevića išao na vodu rješenja koje daje OHR da se sva imovina stavi kao vlasništvo BiH a onda se prebaci na lokalni nivo i zaobiđu kantoni i Republika Srpska i Federacija BiH.

– Federacija bi to pristala, jer oni sve prenose na nivo BiH, ali mi ne možemo i nećemo da pristanemo. Ja samo hoću da kažem našim ljudima da je to zadnje u ukidanju Republike Srpske – rekao je Dodik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име