Prvog dana kada su na snagu stupile nove, ublažene mjere za prevoz i klanje svinja u Srpskoj, Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ pregledao je 210 uzoraka na afričku kugu svinja.

Kako su iz ovog Instituta potvrdili za naš portal, nije bilo pozitivnih uzoraka od životinja koje se šalju na klanje.

– Broj uzoraka je na približnom nivou prošle sedmice, zavisno od broja sumnji na AКS, kontrole uvoza mesa svinja i proizvoda od mesa svinja, ili zbog početka klanja po novim mjerama – kažu iz Instituta.

Mada su od 11. avgusta mjere za klanje svinja iz ugroženih područja ublažene, iz ove ustanove uvjeravaju da je mogućnost manipulacije minimalna.

– Individualna klanja većeg broja svinja (preko pet) se moraju prijaviti veterinarskom inspektoru. Manji broj klanja je pod određenim rizikom, ali vlanici svinja znaju, i to redovno rade, da moraju pregledati zaklane životinje i na prisustvo trihinele koja je opasna po zdravlje ljudi. Tako da kod zaklanih životinja morate kontrolisati prisustvo i trihinele i afričke kuge svinja, na taj način se prati koliko je svinja zaklano. Izbjegavanjem dijagnostike ili nekim manipulacijama ugrozili bi zdravlje svojih porodica – kažu iz Instituta “Dr Vaso Butozan”.

Afrička kuga svinja registrovana je 22. juna u Srpskoj i do sada je potvrđena u sedam opština.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име