Fondacija „Lara“ Bijeljina, danas je organizovala uličnu akciju u okviru kampanje „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!“, koju realizuje Helsinški parlament građana Banjaluka uz finansijsku podršku Centra civilnih inicijativa i USAID-a.

Kampanjom „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!“ nastoji se podići svijest građana/ki BiH o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja seksualne iznude, kao i zagovarati integrisanje pojma seksualnog iznuđivanja u Zakon o ravnopravnosti polova BiH, rodne politike i antikoruptivne strategije na nivou BiH. Ova aktivnost realizovana je u sklopu projekta „Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije“, koji je dio šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, implementiranog od strane CCI-ja uz finansijsku podrsku USAID-a. 

„Naš projekat ima za cilj izmjenu zakonske regulative u pogledu seksualne ucjene. eksualno iznuđivanje (sextortion) je spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije koji je prisutan kroz krivične zakone, ali ne i kroz antikoruptivne i rodno osjetljive politike. Događa se da, kada oni kojima je povjerena moć, to koriste da seksualno iskorištavaju one koji zavise od te moći. Radimo pionirsko istraživanje ovakve vrste u BiH u pogledu rasprostranjenosti seksualne iznude u privatnom i javnom sektoru“, rekla je Svjetlana Ramić Marković iz Helsinškog odbora građana Banjaluka.

Helsinški parlament je prije dvije godine završio istraživanje koje se tiče rodno zasnovanje diskriminacije na tržištu rada BiH i ono je pokazalo da je mobing, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje najčepće prisutno i orijentisano ka ženama u privatnom i javnom sektoru, odnosno tržištu rada BiH.

„Juče smo ovakvu uličnu akciju imali u Sarajevu, danas smo u Bijeljini, a planiramo da sprovedemo ukupno sedam uličnih akcija širom BiH. Ciljevi ove akcije je da u neposrednom i direktnom kontaktu sa građanima upoznamo sa terminom seksualna iznuda, odnosno seksualna ucjena i načinima kako se zašititi i kako prijaviti, ali i da je to rodno određen oblik i korupcija. Želimo da upoznamo građane da imaju pravo na povišicu, unapređenje, zdravstvenu zaštitu i sve druge oblike bez seksualne iznude, odnosno ucjene od nadređenih osoba i lica“, rekla je Vesna Iliktarević iz Helsinškog odbora Banjaluka.

Elementi seksualne iznude su seksualna aktivnost (eksplicitni ili implicitni zahtjev za bilo kakvom vrstom seksualne radnje), zloupotreba položaja (postojanje autoriteta ili dominantnog lica koje zahtijeva seksualnu aktivnost) i „Ovo za ono“ situacija (u kojoj počinilac zahtijeva seksualnu uslugu u zamjenu za određenu korist).

Imaš pravo na:
unapređenje bez seksualnog iznuđivanja!
veću platu bez seksualnog iznuđivanja!
položene ispite bez seksualnog iznuđivanja!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име