Slobodan Petrić, farmer iz Magnojevića, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini i emisije „Oko u Oko“. Govoreći o nastalim štetama, direktnim i indirektnim, Petrić smatra da će direktne štete biti isplaćene, dok su indirektne štete nesagledive.

„Indirektne štete su daleko veće od direktnih šteta i to nam neće niko platiti i to nijedna zemlja u svijetu nikad nije mogla da plati. Trenutno je u Semberiji stočni fond smanjen za 30ak miliona KM. Tendencija je daljeg smanjenja. Niko od nas ne „ubacuje“ novu prasad. Manja je potrošnja 300 do 400 tona hrane samo u Semberiji. Ako to prebacujemo u novac, to je nekih 400 hiljada KM dnevno. Trideset dana po 400 hiljada je 12 miliona KM. Ovo je problem koji će svinjogojci najviše da osjete, ali će ga osjetiti svi građani Semberije, RS, BiH. Imali smo i loš rod pšenice koja je većinom trebala da završi u stočnoj hrani. Postavlja se pitanje kome će ona da treba ako nema stoke. Indirektne štete se ne mogu izračunati, ali ćemo ih svi osjetiti“, kaže Petrić.

On je takođe istakao da svi koji se bave uzgojem svinja, moraju zaboraviti na dosadašnju proizvodnju, odnosno, tov na otvorenom.

„Ministarstvo priprema jedan Pravilnik gdje će se ljudi izjasniti kakve imaju biosigurnosne mjere i taj Pravilnik će odrediti ko može da se bavi uzgojom svinja. Sve svinje koje su bile na otvorenom, prve su bile zaražene. Samo su uspjeli oni koji su imali zatvoreni sistem, a i tu je bilo proboja“, kaže Petrić.

Kada je riječ o eutanaziji, on smatra da se ne radi dovoljno kvalitetno. Kako kaže, nedopustivo je da se kamionima, koji nisu adekvatno opremljeni, transportuju uginule svinje 20 kilometara.

„Mora se naćo najbliže mjesto, kako bi se to u što kraćem periodu završilo i da bude što manji put transporta, jer kamion koji nije dobro zaštićen je prenosnik kuge. Imali smo situaciju, a imamo i dalje, da po 7-8 dana nadležni ne reaguju na uginule životinje u domaćinstvima, po nekoliko dana čekaju da dođu da se uklone, to je izvor virusa, to je nedopustivo“, ističe Petrić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име