MINISTARSTVO PRIVREDE I PREDUZETNIŠTVA RS: Odobreno ukupno 53,6 miliona KM podsticaja za povećanje plata

Datum:

Share post:

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske saopštilo je da je za povećanje plata radnika odobreno ukupno 53,6 miliona KM podsticajnih sredstava za sedam obračunskih perioda, od jula 2019. godine do decembra 2022. godine, i pozvalo sve privredne subjekte da apliciraju do 29. avgusta za osmi obračunski period.

U saopštenju se navodi da je za sedam obračunskih perioda podneseno ukupno 4.289 zahtjeva za podsticaj za povećanje plata, a odobreno je 3.946 ili 92 odsto od ukupno podnesenih.

Korisnici podsticaja bila su 1.334 različita privredna subjekta koji su povećali plate za 50.546 radnika.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva sve privredne subjekte da apliciraju do 29. avgusta ukoliko su radnicima povećali platu u periodu januar-jun 2023. godine u odnosu na period početne plate, decembar 2022. godine.

Za osmi obračunski period, januar-jun 2023. godine, zaključno sa 15. avgustom, posredstvom aplikacije primljeno je 350 zahtjeva.

Privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj za povećanje plate samo za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos najkasnije do prvog dana za mjesec početnog iznosa plate, odnosno najkasnije 1. decembra 2022. godine.

Za obračunski period januar-jun ove godine, za mjesec početne plate primjenjivaće se iznos plate isplaćen za decembar 2022.

Prema zakonskom rješenju, u slučaju da je radniku za mjesec početnog iznosa plate isplaćena plata niža od važeće najniže plate u Republici Srpskoj, pri obračunu iznosa podsticaja uzimaće se trenutno važeća najniža bruto plata u iznosu od 1.016 KM, neto plata 700 KM.

Zahtjev se podnosi posredstvom aplikacija „e podsticaj“ na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva, a koja je aktivna od 1. jula do 29. avgusta, kada ističe rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te ga dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva u pisanoj formi.

Zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar-kodom.

Osnovni cilj dodjele podsticajnih sredstava je poboljšanje položaja radnika, u smislu utvrđivanja viših novčanih naknada po osnovu plata i vremenski duže održavanje uvećane plate radnika, te otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije od privrednog subjekta u legalne tokove.

Ovom mjerom nastavlja se kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije i samim tim poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih lica, kao i unapređivanju poslovnog okruženja, dodaje se u saopštenju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...