Danas je u Bijeljini održan sastanak Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja na kojem su razmatrani prijedlozi i radni materijali koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sačinilo u prevazilaženju trenutne situacije u vezi sa klanjem i termičkom obradom prasadi.

 Dr.med.vet  Negoslav Lukić, iz Resora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao je da je grupa formirana u ponedjeljak i da je čine doktori nauka iz Veterinarskog instituta, kao i veterinari sa terena koji su direktno u zaraženom i ugroženom području i veterinarski inspektori

„Mi iz Ministarstva imamo za cilj da pronađemo rešenja koja će omogućiti našim poljoprivrednicima da mogu da prometuju svoje životinje u ugroženom krugu. Ministarstvo poljoprivrede, od prošle nedjelje, od četvrtka, preduzima sve mjere koje olakšavaju situaciju kada je u pitanju promet drugih vrsta životinja, tj. da nadležne veterinarske organizacije mogu da daju dozvolu, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja i da te životinje mogu da se pokrenu sa imanja u zaraženom i ugroženom području“, objasnio je Lukić.

Kako kaže, Ministarstvo konstantno radi na pronalaženju rješenja i zato su se okupili da donesu dva rješenja koja će omogućiti pokretanje životinja i termičku obradu prasadi.

„Želimo da pronađemo najbolje rješenje da bude u skladu sa pravilima struke, ali moramo uvažiti stanje na terenu, da se u kontrolisanim uslovima vrši klanje životinja i njihova termička obrada“, riječi su Lukića.

On je naglasio da afrička kuga svinja nije zoonoza, te da ljudi neće oboljeti, ali je bolest sa ekonomskog aspekta veoma pogubna.

„Analiziramo mogućnost korištenja svježeg mesa životinja koje dolaze iz ugroženog područja. S obzirom da je prošlo 40 dana od pojave prvog slučaja zarazne bolesti, mi ćemo omogućiti da iz ugroženog područja životinje idu na klanje i da se to meso konzumira kao svježe“, zaključio je Lukić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име