Završen novi granični prelaz kod Gradiške

Datum:

Share post:

Novi Granični prelaz Gradiška je završen. Poslije 19 mjeseci rada i uloženih 14 miliona maraka, ipak, sačekaće na prva vozila i putnike dok se ne napravi most na Savi kada će novoizgrađeni, moderni, objekat, ustvari i dobiti svoju pravu namjenu. Naša ekipa je dobila odobrenje da se odveze do prelaza gdje smo se uvjerili da je posao, zaista, dobro, odrađen. 

„Novi GP i carinski terminal imaju ukupno devet savremeno opremljenih objekata, 15 kontrolnih kabina i tri nadstrešnice, ukupne površine više od 5.300 metara kvadratnih. Iz zeničke firme ITC koja je gradila granični prelaz poručuju da je sve spremno za tehnički pregled i primopredaju objekta. 

Prelaz ima šest ulaznih i isto toliko izlaznih traka, 70 parking mjesta za teretna motorna vozila na ulazu u BiH i 30 parking mjesta za teretna motorna vozila na izlazu. Centralni objekat, carinska kontrola, objekti za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterski blokovi, sanitarni objekti, saobraćajna infrastruktura i signalizacija – sve to su potrebni uslovi da bi granični prelaz Gradiška funkcionisao kao jedan od dva granična prelaza u BiH koji su određeni za  promet svih roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru. 

„GP Gradiška zauzima površinu od 10.842,60 m²  i omogućava nesmetano i efikasno obavljanje poslova kontrolnim organima, što će doprinjeti bržem prometu roba i kapitala. Prema trenutnom stanju Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Republike Hrvatske, GP Gradiška nije u kategoriji zajedničkih lokacija graničnih prelaza,“ saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

To praktično znači da će na novom prelazu Gradiška kontrolu obavljati samo Granična službe Bosne i Hercegovine dok će Hrvati svoj dio posla obavljati na postojećem prelazu do koga će se, kada se izgradi, dolaziti preko novog mosta na Savi. 

Tender za njegovu izgradnju je u toku. Čak je i produžen  zbog velikog interesa, pa je novi rok sedmi decembar. Tada će ponude biti otvorene i javnost informisana o svim ponuđačima. Uslijediće provjera svih prijava, rekli su ranije u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Uporedo je raspisan poziv za nadzor nad radovima izgradnje mosta. Ako sve bude išlo po planu, radovi će početi na proljeće naredne godine. 

Izvor: www.atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS oblačno i svježije sa povremenom kišom

Oblačno i svežije sa povremenom kišom. U prvom delu dana kiša će biti slaba i povremena, a popodne...

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...