U Bijeljini je danas održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića sa predstavnicima Republičke uprave za inspekcijske poslove, Veterinarske inspekcije grada Bijeljina, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Veterinarskog instituta Republike Srpske „Vaso Butozan“ i sa predstavnicima veterinarskih organizacija, kao i sa predstavnicima Gradske uprave Grada Bijeljina.

Ministar Minić izjavio je da je nastavljen kontinuitet svih aktivnosti koje se odnose na borbu protiv afričke kuge svinja, od popisa do isplata. Međutim, kako kaže, danas je na sastanku bila posebna tema, a odnosila se na mogućnost iskorištavanja resursa kada je u pitanju zdravo meso.

„Skupili smo struku i nauku iz Republike Srpske, skupili smo republičke inspektore, opštinske inspektore, predstavnike veterinarskih organizacija i jednostavno po hitnom postupku tražim od njih prijedlog  šta je to što u ovom momentu po pravilima struke i nauke može uraditi Republika Srpska. Imamo ružne i dobre primjere iz okruženja. Mi želimo, pošto imamo snagu, pamet i mogućnost, da Republika Srpska ima svoj pristup. Ovo meso koje se na ovakav način ne iskorištava, a grubo rečeno, baca i uništava, mora postajati modalitet da ga što više iskoristimo, da smanjimo uvoz, mora postojati modalitet da što prije tamo gdje smo imali pojavu afričke kuge, da se izvrši dezinfekcija i priprema za unošenje novih životinja, mora postojati modalitet rješavanja prasadi, da li je to klanje, pečenje, premještanje u tov, mora postojati tačno i na kakav način se može vršiti kretanje životinja“, rekao je Minić.

On je naglasio da se Pravilnici i tumačenja iz dana u dan mijenjaju, shodno potrebama, te da ukoliko  bude trebala hitna izmjena Pravilnika i „lex specialis“ Zakon o zaštiti od afričke kuge svinja, Vlada će takve odluke i donijeti.

„U ovom momentu struka mora preuzeti odgovornost i mora dati odgovor na ova pitanja. Vlada RS i ministarstvo će uvijek naći vremena i doći da razgovara… Formirali smo proširenu grupu od koje tražimo da što hitnije da se da odgovor na ova pitanja kako možemo pomoći“, kaže Minić.

S obzirom da će se uskoro održati zajednička sjednica Vlade RS i Vlade Srbije, Minić je potvrdio da će afrička kuga svinja sigurno biti jedna od tema o kojoj će se raspravljati, te da će iskoristiti pozitivne prakse iz regiona. On je takođe istakao da je pokrenuta inicijativa na nivou BiH da svinje koje dolaze iz uvoza, osim pečata veterinara, moraju imati i izvršenu kontrolu na prisustvo afričke kuge.

„Danas nam je Saša Bošković objasnio da kada se uvozi meso iz Njemačke, koja je napravila rejonalizaciju, dovoljno je da veterinar stavi pečat da u tom mjestu odakle je isporučeno meso, 12 mjeseci nije bila pojava afričke kuge ili neke druge bolesti. I to meso dolazi nama ovde“, rekao je Minić.

On je izrazio nadu da će već sljedeće sedmice imati konkretna rješenja, te da očekuje i od građana da se putem Gradske uprave uključe u pronalaženje najboljeg rješenja za sve.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име