Kamp refleksologije i fitoterapije za osobe sa Daunovim sindromom (DS) „Djeca sunca“ počinje na Jahorini 24. jula, te traje do 30. jula ove godine, najavio je za „Nezavisne novine“ Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra.

Kako kaže, refleksomasaže ne liječe, one stimulišu organizam da se samoobnovi, izbacuje se nagomilani strah i time se jača samopuzdanje.

„Ulaskom u treću fazu rehabilitacijskog programa ‘Pokušaj – Analiziraj – Izvrši – Nastavi’ (PAIN), koji je započeo na Jahorini 2016. godine kao prva faza programa, u program socijalne rehabilitacije prvi put na ovim prostorima i u regionu uvedene su komplementarne metode u socijalnoj rehabilitaciji, što podrazumijeva refleksomasaže, ayurveda masaže, genski tip ishrane, humanističke psihoterapije, psihodramske terapije, psihoenergoterapije“, istakao je Jelić.

Dodao je da počinje obuka za osobe sa DS za refleksoterapeute kako bi u početnom dijelu mogli raditi samomasažu.

„Tokom boravka na Jahorini, u Palama će biti prikazan naš dokumentarni film ‘Neki novi Brodvej’, a u hotelu ‘Vučko’ zvanično će biti najavljeno prvo stvarno zapošljavanje osoba sa DS u ovom hotelu“, rekao je on, te dodao da će tu osobe sa Daunovim sindromom svečano prezentovati sve stečene radne vještine, za koje su se radno osposobljavali za konobare, kuvare, a prezentovaće i svoje fitoterapeutske proizvode od ljekovitog bilja.

„Osobe sa DS iz Daun sindrom centra su se radno osposobljavale za travare, voćare i vrtlare u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede od ‪2019. do 2022. godine“, rekao je Jelić.

Prema njegovim riječima, nakon završenog kampa na Jahorini, osobe sa DS iz Daun sindrom centra odlaze u Beograd na pripreme za prvu međunarodnu promociju inkluzivne knjige pjesama „Mogu – Hoću – Znam“, čiji je izdavač USZ DSC BL, a generalni pokrovitelj prof. dr Vlado Đajić.

„Trideset osoba sa DS iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Srbije, Austrije, Češke, Norveške i Rusije pisalo je svoje pjesme, a pored osoba sa DS pjesme su pisali književnici iz Praga, Montreala, Zagreba, glumci i režiseri“, naglasio je Jelić.

Dodao je da će promocija međunarodne inkluzivne knjige pjesama „Mogu – Hoću – Znam“ biti održana u pres-centru Udruženja novinara u Beogradu 11. avgusta ove godine u 12 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor:nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име