Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje studentsku praksu u oko 20 institucija. To su, prije svega, sudovi i tužilaštva, ali i pravobranilaštva, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, ministarstva, jedinice lokalne samouprave, advokatske kancelarije i advokatska društva i privredna društva.

„Neke od ovih oblika studentske prakse organizujemo na osnovu bilateralnih sporazuma sa pomenutim institucijama i organizacijama, dok se u drugim slučajevima radi o studentskoj praksi koja se organizuje u okviru jednog projekta čiji koordinator je organizacija „Nacionalni centar za državne sudove“ i u kojem učestvuje blizu 40 pravosudnih institucija, ali i drugih ustanova i organizacija među kojima je i naš Pravni fakultet, jedna od najangažovanijih i najaktivnijih ustanova“, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini dekan Pravnog fakulteta Goran Marković.

Ovih dana, završena je studentska praksa u sudovima u Istočnom Sarajevu, u Osnovnom sudu u Sokocu, Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu i Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, a prije nekoliko dana i studentska praksa u Osnovnom sudu u Bijeljini i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini. 

OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI NA OSNOVU OKVIRNOG SPORAZUMA

„Tokom ljeta namjeravamo organizovati i studentsku praksu u sudovima i tužilaštvu u Trebinju. Ova studentska praksa je vrlo značajna zbog toga što omogućava studentima da se upoznaju sa radom sudova i tužilaštava, da se upoznaju sa njihovom organizacionom strukturom, načinom na koji oni obrađuju predmete, da prate formiranje predmeta, da prate suđenja, da idu na ročišta i razgovaraju sa postupajućim sudijama i tužiocima vodeći računa o zaštiti ličnih podataka i zaštiti tajnosti koja je propisana odgovarajućim zakonima“, istakao je Marković.

Ova studentska praksa se organizuje svakog semestra u zimskom i ljetnom semestru. Do sada je organizovana iz oblasti Krivičnog prava, a od jeseni biće organizovana i za oblast Krivičnog prava i Građanskog prava.

OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI NA OSNOVU OKVIRNOG SPORAZUMA (foto)

„Studentska iskustva su vrlo pozitivna iako je teorijska nastava ključ nastave na svim Pravnim fakultetima, tako i na našem, ipak je neophodno da teorijska nastava bude upotpunjena studentskom praksom. Naravno, studentska praksa ne vrijedi mnogo, ako teorijska nastava nije kvalitetna, ali s druge strane, ma koliko bila kvalitetna teorijska nastava, neće dati puno znanje studentima ako ne prođu studentsku praksu“, zaključio je Marković za Dešavanja u Bijeljini i naveo da je upravo to razlog što već petu godinu realizuju vrlo intenzivnu studentsku praksu koja svake godine postaje sve bogatija i raznovrsnija. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име