Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom zvaničnom FB nalogu komentarisao današnji sastanak sa Ministrom poljoprivrede Savom Minićem te status prenosimo u cijelosti:

Današnji sastanak je protekao u korektnoj atmosferi za razliku od svih prethodnih djelovanja, i po meni bilo je previše optimističnih zaključaka, moram priznati, te moramo svi zajedno biti vrlo obazrivi.

Govorilo se o sljedećim stavkama:

-Dva miliona KM iz Agrarnog fonda i dalje su u vazduhu, a razlog tome je kako navode to što je Okružni sud u Bijeljini zabranio rad direktoru Agrarnog fonda Zlatanu Lazareviću, dok je u toku istražni postupak, a čeka se odluka suda koja će biti sredinom avgusta. Predložili smo da se nekom drugom da ovlaštenje potpisa, da se u međuvremenu imenuje drugi direktor kako bi se odblokirao račun Agrarnog fonda, no ovo pitanje je ostalo u vazduhu.

-Nemamo odgovor za interventni otkup, izvan zaraženog područja je takođe nemoguća prodaja, stočna pijaca je zatvorena do daljnjeg. Prema riječima ministra poljoprivrede sutra će u Bosnu i Hercegovinu doći eksperti za liječenje afričke svinjske kuge iz svijeta, imaće sastanak najprije u Sarajevu, a onda će doći i na teritoriju Bijeljine. Navodno vrlo brzo nakon tih sastanaka ćemo imati odluku i pravilnik za interventno klanje i otkup svinja. Ovo je osnov rješenja problema i osnov očuvanja stočnog fonda koliko toliko, mi ćemo na ovome insistirati i dalje, slaćemo na dnevnom nivou dopise/pitanja kao i urgencije za konkretizaciju ovog problema, jer je ovo pitanje uz isplatu štete, prioritet svih prioriteta.

-Uputili smo ponovo zahtjeve prema svima koji su nadležni u vanrednoj situaciji, a tražili smo i mehanizaciju i ljudstvo, time demaskiramo tvrdnje da Bijeljina nije već tražilia, ne traži i ne prihvata pomoć. Prema navodima u toku današnjeg dana se očekuje dolazak jednog specijalizovanog vozila, a do petka i još jednog za odvoz životinja. Predožili smo da se problem nedostatka ljudstva riješi angažovanjem ljudi koji se nalaze u kazneno popravnim zavodima, što predviđa i zakon o zaštiti i spasavanju, na šta smo dobili odgovor da će zahtjev za ovo biti upućen ka KPZ-ovima.

-Danas će početi dostava formulara svim domaćinstvima koja su pretrpjela štetu, koje je potrebno da popunite i priložite zajedno sa nalazom veterinara Ministarstvu za poljoprivredu preko kojih će zahtjevi ići ka Fondu solidarnosti.

Obećavam vam da sam uz vas narode, da neću dozvoliti da nas bilo ko izvara i da domaćini koji su kravavo radili i koji žive od ovog, prehranjuju djecu, moraju dobiti adekvatnu odštetu.

Neću stuknuti ni korak nazad dok se ovo ne realizuje, a mora se realizovati što prije.

-Obećana je pomoć u vezi sa postavljanjem dezbarijera i njihovom kontrolom

-Danas smo prvi put od Ministra čuli da je afrička kuga svinja uvezena, i to nakon što se sanitarnim odstrelom i uzorkovanjem otklonila mogućnost da su divlje svinje prenijele zarazu preko granice u našu zemlju. Međutim još nemamo odgovor na postavljena pitanja, ko je uvezao, od koga, kada, preko kojih graničnih prelaza, koliko, a odgovori na ta pitanja su od izuzetne važnosti!

Ja sam jedan vrlo korektan čovjek i uvijek spreman na razgovor, ali sam do sada uvijek bio i zauvijek ću ostati na strani običnog naroda, na strani domaćina, na strani poštenog čovjeka te iz tog razloga pratimo situaciju u narednom periodu i djelamo u skladu sa dešavanjima. Ne trebaju nam lažni osmjesi i preveliki optimizam, potrebni su nam konkretni koraci i rješenja i iskreno se nadam da će do toga doći u narednom periodu.

Bijeljina je i jutros počašćena vanrednom inspekcijskom kontrolom po naređenju premijera Viškovića, detaljnom do te mjere da se svako slovo i riječ gleda, a to nikako ne može biti podrška niti je konstruktivna saradnja. Riječ koja je obilježila današnji sastanak je „vidjećemo“, samo je bitno da to ’’vidjećemo’’ se što prije pretvori u vidjeli smo, znamo, ovako ćemo!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име