Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može dostići i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, već isključivo za domaće i divlje svinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae.

Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan na spoljašnje uslove i ostaje dugotrajno prisutan u okolini na zaraženom području.

MINISTAR MINIĆ: Virus identifikovan u selu Dragaljevac Srednji u Bijeljini – NEMA MJESTA PANICI

Do danas nije razvijena vakcina protiv ASK, te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave ASK, osim sprovođenja strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje domaćih svinja na zaraženim domaćinstvima.

Osim usmrćivanja svinja na zaraženim domaćinstvima, određuju se zaražene i ugrožene zone te rizične zone ovisno o epidemiološkoj situaciji, u kojima se uspostavljaju vrlo rigorozne mjere poput zabrane kretanja ljudi u zaraženoj zoni u slučaju pojave bolesti kod divljih svinja, zabrane prometa životinja i proizvoda životinjskog porijekla, naređuju se vrlo stroge biosigurnosne mjere, čišćenje i dezinfekcija vozila, opreme, pribora i dr.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име