Prag PDV-a od 50.000 KM dići najmanje za duplo

Datum:

Share post:

S obzirom na inflaciju, ali i činjenicu da Bosna i Hercegovina ima najmanji prag za ulazak u PDV sistem od 50.000 KM, neophodno je izmijeniti Zakon o PDV-u i taj prag podići na minimalno 100.000 KM, stav je privrednika i ekonomista.

Inicijativa za podizanje praga za ulazak u PDV sistem postoji već nekoliko godina, a prije nekoliko dana i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je pismo predstavnicima institucija Republike Srpske i BiH u kojem je zatražio hitno donošenje odluke o povećanju praga za osnovicu ulaska u PDV sistem.

„Prag treba podići jer je 50.000 KM izuzetno mali iznos, posebno u vrijeme povećane inflacije, i treba ići u pravcu podizanja tog praga. Bilo je riječi da to treba da bude 100.000 i to je realno, ali ni to nije prevelik iznos i treba ići ka tome. Povećanjem praga za ulazak u PDV sistem pomoglo bi se i malim privrednicima i početnicima, a daj bože da se oni brzo razvijaju i pređu tu granicu. U vrijeme inflacije, povećanih cijena energije i rasta ostalih cijena iznos od 50.000 KM je zaista mali“, rekao je za „Nezavisne novine“ Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

U ovom trenutku, u odnosu na okruženje, u Bosni i Hercegovini prag za ulazak u PDV sistem je ubjedljivo najmanji. U Hrvatskoj u PDV sistem ulaze oni privrednici koji imaju godišnji promet od 300.000 kuna, odnosno 39.816 evra ili 77.642 KM dok je u Srbiji taj prag oko 133.000 KM, a u Sloveniji 50.000 evra.

„Ulazak u PDV sistem značajno komplikuje poslovanje malim privrednicima i mnogi, da ne bi ušli u sistem, skreću promet i nezvanično ugovaraju poslove crnim kanalima i na taj način i država gubi prihod. Takođe i taj prag od 50.000 otežava zapošljavanje jer, ako neki mali privrednik želi da zaposli nekoga, to ga dovodi do tog praga i on ide za tim da nekoga angažuje na crno. S obzirom na inflaciju i ostale okolnosti, taj prag bi trebalo da bude 100.000“, rekao je Saša Grabavac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT.

On kaže da bi se podizanjem praga za ulazak u PDV sistem značajno smanjila potreba za administriranjem u UIO jer bi se smanjio broj manjih privrednih subjekata koji jedva prelaze prag, a postoji ogromna procedura za vođenje svakoga od njih.

„UIO bi na taj način bio rasterećen i mogao bi se baviti drugim stvarima koje značajnije utiču na ekonomiju“, naglasio je Grabovac za „Nezavisne novine“.

Podsjećanja radi, još 2019. godine izrađen je novi Nacrt zakona o PDV-u, međutim još nije došao na odlučivanje u parlament BiH jer nije prošao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Nedavno su „Nezavisnim novinama“ rekli da su okončane javne konsultacije u vezi sa ovim zakonom i da se trenutno radi na usklađivanju, i to između Direkcije za evropske integracije i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

„Nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebalo bi da bude dostavljen Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje na izjašnjavanje, a potom dalje u proceduru u Savjet ministara BiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH“, rekli su nam u Kancelariji predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U samom nacrtu neće biti velikih izmjena u odnosu na postojeći Zakon o PDV-u koji je u primjeni od 1. januara 2006. godine. U BiH će i dalje biti jedinstvena stopa PDV-a koja će iznositi 17 odsto, a predviđeno je povećanja praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 75.000 KM, što je, prema mišljenju privrednika i stručnjaka, u ovom trenutku malo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...

Grupa od 13 hodočasnika iz Rudog krenula je prema manastiru Ostrog

Na pokloničko putovanje iz Rudog danas je krenula grupa od 13 hodočasnika koji će pješačiti oko 220 kilometara...