PRAVOSNAŽNO rehabilitovan Nikola Kalabić

Datum:

Share post:

Nekadašnji komandant Gorske garde Јugoslovenske vojske u otadžbini, Nikola Kalabić, pravosnažno je rehabilitovan i nije sarađivao sa okupatorom, odlučio je danas Apelacioni sud.

Drugostepeni sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Valjevu, kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Kalabića.

U presudi se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da nije sarađivao sa okupatorom.
Vesna Dragojević, unuka Nikola Kalabića, pokrenula je proces njegove rehabilitacije 2009. godine. Osnovni sud u Valjevu je 2011. godine svojim rješenjem odredio 19. januar 1946. godine kao datum Kalabićeve smrti, odnosno pogibije.
Rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Valjevu u maju 2017. godine. Ovu odluku je u maju 2018. poništio Apelacioni sud i vratio na ponovno odlučivanje. Postupak je nastavljen pred Višim sudom u Valjevu.

Kalabić je zvanično rehabilitovan 8. avgusta 2022. godine. Sud u Valjevu ga je oslobodio pređašnjih optužnica i ništavnima su proglašene odluke o konfiskaciji njegove imovine te je za zvanični datum njegove smrti nedvosmisleno utvrđen 19. januar 1946. godine. Na ovi odluku podnesena je žalba.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

31. bijeljinska “Jajarijada” – Najtvrđe jaje donio Dušan Dragutinović, a najljepše našarano Vuk Maglajčević (foto)

U Centru za kulturu danas je održana 31. po redu "Jajarijada - tradicionalni izbor najljepšeg i najtvrđeg jajeta"....

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Osam sinova, jedna djevojčica, "supermama" Vesna i "supertata" Slobodan. Ukupno jedanaest članova čini porodicu Milićević, a ove godine...

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...