DUBIČKA SELA Ševarlije i Johova POPLAVLJENA, mještani očajni ulaze u noć (foto)

Datum:

Share post:

U selima Ševarlije i Johova, nekoliko kilometara od Kozarske Dubice u pravcu Kostajnice, voda je poplavila desetine domaćinstava.

Tu je situacija najteža, a mještani očajni. Nastoje pomoći jedni drugima jer Una i pritoke rastu, a noć se bliži. Mnogi ne znaju šta više da čine.

Stoku su smjestili u druga sela, kod prijatelja i rodbine, a oni se bore da sačuvaju kuće.  

Domaćinstvo Željka Jakišića, kuća i svi pomoćni objekti su potopljeni.

– Danas je najgore, voda je prošle noći ušla u kuću, štalu, svinjce, kokošinjce… Sva mehanizacija je u vodi. Stoku sam izveo, krave smjestio u drugo selo. Borim se, zajedno sa komšijama koje pomažu, da spasim bar nešto – kazao je Jakšić za Srpskainfo.

Nabavio je čamac kojeg koristi, od kuće do puta, i u domaćinstvu.

– Bez čamca se nigdje ne može. Voda je juče prešla preko čizama. Ne znam šta će biti večeras, ali se ne nadam ničemu dobrome – kazao nam je Željko Jakšić okružen vodom, sa svih strana.

Željko pokazuje gomilu drveta, pripremljenog za ogrev. I balvane je odnijela voda, ostao je samo manji dio.

Stevo Miljatović, čija kuća je takođe poplavljena, pomaže komšiji.

– Kod mene je nešto bolje, manje je vode. Zato sam došao da pomognem Željku, kod kojeg je situacija mnogo gora i teža – kaže Miljatović.

U istom selu, gotovo sve kuće su poplavljene. Jedino put je suv. Zato se mještani, prije noći, bore da izvuku što više stvari, mehanizacije, stoke i živine.

Mićo Čekić i njegova porodica su očajni. Bore se sa vodom. Potopljeni su traktori, berač, balirka i druga mehanizacija.

– Sve je uništeno, voda je sve osvojila, svuda ušla. Još jedna stepenica brani kuću od ovog povodnja. Stoku sam izveo, da se ne podavi. Kokoške su u prikolici, tu će biti do daljnjeg. Niti nas je ko od vlasti posjetio niti upitao, kako smo, kako nam je, šta ćemo i kuda ćemo – poručio je Mićo.

Nismo mogli do njega, voda nas je spriječila u tome. Ali, uspjeli smo porazgovarati.

– Došli su mi gosti iz Njemačke. Nisu mogli pretpostaviti kako će im biti u gostima, kod mene. Ova dvojica mladića su spasioci, oni rade i danju i noću. Mnogo su mi pomogli. Ne znam dokle ćemo se boriti. Ako voda uđe u kuću, idemo i mi nekuda, iseljavamo – kazao je Čekić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Omladina SDS Bijeljina u nedjelju organizuje druženje sa sugrađanima

Omladina SDS-a organizuje druženje sa sugrađanima povodom Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika u nedjelju, 5. maja sa početkom...

Pokret za Bijeljinu na Veliki petak poslao poruku sugrađanima (foto)

U susret najradosnijem danu Hristovom vaskrsenju, Pokret za Bijeljinu je 3. godinu za redom organizovao podjelu vaskršnjih jaja...

Protivgradna zaštita juče ispalila 17 raketa na području Republike Srpske

Protivgradna zaštita dejstvovala je sa 17 protivgradnih raketa na području Republike Srpske. Tokom jučerašnjeg dana, od 14.28 do 16.50...

LJUBO LJUBOJEVIĆ: Novinarstvo se danas nalazi između čekića i nakovnja

Ovaj dan obilježavamo u trenutku prijetnje po medijske slobode, ali i lošim statusom medijskih radnika. Svjetski je dan slobode...