29. MEĐUNARODNI ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL DJEČIJE PJESME, BANJALUKA 2023.

Datum:

Share post:

Saopštenje organizatora Đurđevdanskog festivala Banjaluka 2023. godine prenosimo u cjelosti:

„Danas je u Multimedijalnoj sali RTRS održana konferencija za medije povodom sutrašnjeg, 29. Đurđevdanskog festivala.

Na konferenciji su se prisutnima obratili generalna direktorica RTRS-a, Dijana Milanković, urednik takmičarskog dijela festivala, Dragoljub Sladojević, glavni urednik festivala, Dejan Dejanović i ispred kompanije m.tel, dugogodišnjeg prijatelja festivala, Milica Kondić.
Na konferenciji za medije bile su prisutne i ovogodišnje male-velike đurđevdanske zvjezdice, koje su se prisutnima predstavile.

Generalna direktorica RTRS-a, gospođa Dijana Milanković pozvala je svu prisutnu djecu da se druže i uživaju u naredna dva dana upoznavajući se i družeći se. Istakla je da se ovaj festival i organizuje da bi se talentovanoj djeci, kompozitorima, tekstopiscima, aranžerima dao medijski prostor da iskažu svoje talente i umijeća, i da je to i dužnost javnog emitera. Istakla je da je RTRS posebno ponosan da je preko 500 kompozicija napisano za ovih 29 godina i da je preko 550 djece nastupalo na festivalu.

“Na organizaciji festivala radili su mnogobrojni timovi, jer ovaj festival nije „samo“ festival kvalitetne dječije pjesme nego je i svojevrsni televizijski spektakl” istakao je urednik festivala Dejan Dejanović.

Većina djece prvi put će se obresti na tako velikoj bini sa specijalnim efektima i opremom, na crvenom tepihu, okružena kamerama i foto-objektivima, i takoreći bar na ta dva, tri dana, koliko su gosti Redakcije Đurđevdanskog festivala i RTRS-a svi će biti prave zvijezde, bez obzira na takmičarski ishod i pobjednike festivala.

21 izvođača nam dolaze iz osam zemalja: Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i naravno Republike Srpske i BiH. Ovogodišnja konkurencija je jaka i pred žirijem je težak posao.

Na konferenciji za medije saopšteno je i da se organizacioni tim Đurđevdanskog festivala ove godine odlučio da se za nagradu publike glasa putem zvaničnog Fejsbuk naloga festivala radi pružanja jednakih šansi za glasanje i za inostrane izvođače. Tokom pregleda glasova, nažalost, uočeno je da se za nekoliko pjesama glasalo i neregularnim putem sa takozvanih nepostojećih profila. Kako je pred organizacionim timom nezahvalan zadatak da odluči šta da uradi sa takvim glasovima, i kako je nemoguće utvrditi ko je te glasove organizovao, tim Đurđevdanskog festivala se odlučio da se osim prikupljenih lajkova za nagradu publike zbrajaju i „Reech“ tj. doseg do publike, koji su postigli izvođači i njihove pjesme, kao i „Share“ tj. broj podjela kompozicija na fejsbuku kao i komentari ispod objava svih spotova.

Leona Stajić, predstavnik Bijeljine na Đurđevdanskom festivalu 13. maja u Banjaluci (video)

Generalna direktorka je još jednom naglasila svim prisutnim da je festival tu radi djece i da nagrade nisu u prvom planu, posebno tako simbolična nagrada, kao što je „nagrada publike“.

Naš festival već 29 godina sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake ali ima i značajnu obrazovnu ulogu: neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama.

Veliki broj izvođača sa Đurđevdanskog festivala ostao je u svijetu muzike i sada važe za poznate i priznate muzičke umjetnike, na šta smo posebno ponosni!

Svi ljubitelji dobrih dječijih kompozicija, djeca, mame, tate kao i ostali vatreni navijači đurđevdanskih zvjezdica mogu da prate festival 13.maja od 17 časova u direktnom prenosu iz Studija 1 RTRS-a na zemaljskim i kablovskim kanalima RTRS, ali i „live stream“-u na internet stranici www. rtrs.tv kao i zvaničnom Jutjub kanalu Televizije.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...