29. MEĐUNARODNI ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL DJEČIJE PJESME, BANJALUKA 2023.

Datum:

Share post:

Saopštenje organizatora Đurđevdanskog festivala Banjaluka 2023. godine prenosimo u cjelosti:

„Danas je u Multimedijalnoj sali RTRS održana konferencija za medije povodom sutrašnjeg, 29. Đurđevdanskog festivala.

Na konferenciji su se prisutnima obratili generalna direktorica RTRS-a, Dijana Milanković, urednik takmičarskog dijela festivala, Dragoljub Sladojević, glavni urednik festivala, Dejan Dejanović i ispred kompanije m.tel, dugogodišnjeg prijatelja festivala, Milica Kondić.
Na konferenciji za medije bile su prisutne i ovogodišnje male-velike đurđevdanske zvjezdice, koje su se prisutnima predstavile.

Generalna direktorica RTRS-a, gospođa Dijana Milanković pozvala je svu prisutnu djecu da se druže i uživaju u naredna dva dana upoznavajući se i družeći se. Istakla je da se ovaj festival i organizuje da bi se talentovanoj djeci, kompozitorima, tekstopiscima, aranžerima dao medijski prostor da iskažu svoje talente i umijeća, i da je to i dužnost javnog emitera. Istakla je da je RTRS posebno ponosan da je preko 500 kompozicija napisano za ovih 29 godina i da je preko 550 djece nastupalo na festivalu.

“Na organizaciji festivala radili su mnogobrojni timovi, jer ovaj festival nije „samo“ festival kvalitetne dječije pjesme nego je i svojevrsni televizijski spektakl” istakao je urednik festivala Dejan Dejanović.

Većina djece prvi put će se obresti na tako velikoj bini sa specijalnim efektima i opremom, na crvenom tepihu, okružena kamerama i foto-objektivima, i takoreći bar na ta dva, tri dana, koliko su gosti Redakcije Đurđevdanskog festivala i RTRS-a svi će biti prave zvijezde, bez obzira na takmičarski ishod i pobjednike festivala.

21 izvođača nam dolaze iz osam zemalja: Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i naravno Republike Srpske i BiH. Ovogodišnja konkurencija je jaka i pred žirijem je težak posao.

Na konferenciji za medije saopšteno je i da se organizacioni tim Đurđevdanskog festivala ove godine odlučio da se za nagradu publike glasa putem zvaničnog Fejsbuk naloga festivala radi pružanja jednakih šansi za glasanje i za inostrane izvođače. Tokom pregleda glasova, nažalost, uočeno je da se za nekoliko pjesama glasalo i neregularnim putem sa takozvanih nepostojećih profila. Kako je pred organizacionim timom nezahvalan zadatak da odluči šta da uradi sa takvim glasovima, i kako je nemoguće utvrditi ko je te glasove organizovao, tim Đurđevdanskog festivala se odlučio da se osim prikupljenih lajkova za nagradu publike zbrajaju i „Reech“ tj. doseg do publike, koji su postigli izvođači i njihove pjesme, kao i „Share“ tj. broj podjela kompozicija na fejsbuku kao i komentari ispod objava svih spotova.

Leona Stajić, predstavnik Bijeljine na Đurđevdanskom festivalu 13. maja u Banjaluci (video)

Generalna direktorka je još jednom naglasila svim prisutnim da je festival tu radi djece i da nagrade nisu u prvom planu, posebno tako simbolična nagrada, kao što je „nagrada publike“.

Naš festival već 29 godina sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake ali ima i značajnu obrazovnu ulogu: neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama.

Veliki broj izvođača sa Đurđevdanskog festivala ostao je u svijetu muzike i sada važe za poznate i priznate muzičke umjetnike, na šta smo posebno ponosni!

Svi ljubitelji dobrih dječijih kompozicija, djeca, mame, tate kao i ostali vatreni navijači đurđevdanskih zvjezdica mogu da prate festival 13.maja od 17 časova u direktnom prenosu iz Studija 1 RTRS-a na zemaljskim i kablovskim kanalima RTRS, ali i „live stream“-u na internet stranici www. rtrs.tv kao i zvaničnom Jutjub kanalu Televizije.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...

Na današnji dan – 2. jun

Danas je utorak, 2. jun, 153. dan 2023. Do kraja godine ima 212 dana. 1624. - Rođen poljski vojskovođa...