Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci (foto,video)

Datum:

Share post:

U Banjaluci je počeo marš “Besmrtnog puka” od Trga Krajine do Trga palih boraca povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

U maršu “Besmrtnog puka” učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i drugi ministri u Vladi Srpske, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i Narodnooslobodilačkog rata, te brojni građani.

Učesnici nose slike predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz Narodnooslobodilačkog rata koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

“Besmrtni puk” je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede – 9. maja.

Biće položeni vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, dok je za 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com/rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Podnesena Krivična prijava protiv Jelene Trivić (foto,video)

Saopštenje Advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine prenosimo u cjelosti Advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine Vam se obraća u ime...

Dan otvorenih vrata za trudnice u bijeljinskoj Bolnici

U susret Svjetskom danu babica u bijeljinskoj bolnici danas je organizovan Dan otvorenih vrata za trudnica. Tom prilikom...

Odlični bijeljinski „Akademci“ na državnom prvenstvu

Na održanom Prvenstvu BiH za mlađe pionire i pionirke, atletičari Atletskog kluba "Akademac" ponovo su imali uspjeha i...

ELEKTRO BIJELJINA: Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije od 1. do 7. maja

Obavještavamo Vas da za predstojeće praznične dane, od 01.05.2024. do 07.05.2024. godine, nema planiranih zastoja u isporuci električne energije. Srećni...