Zastave na pola koplja, u crkvama pomen žrtvama: Ambasade širom svijeta OTVORILE KNJIGE ŽALOSTI nakon tragedije u Srbiji

Datum:

Share post:

Zastava Srbije na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujorku kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu spuštene su danas na pola koplja zbog trodnevne žalosti koju je Vlada Srbije raspisala nakon dvije velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, uglavnom djece.

Uambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu otvorena je knjiga žalosti, u koju su se već, kako je rečeno Tanjugu, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra.

U knjige žalosti upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugaske, američki kongresmen Erik Svolvel, cela diplomatska misija Crne Gore, zamjenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske, počasni konzul Srbije u Koloradu Stiven Katić, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard P. Džozef, kao i drugi predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore…

Sutra se u knjigu žalosti upisuje Gabrijel Eskobar

Sutra će u ambasadi tim povodom doći i upisati se u knjigu žalosti specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak-

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Američkih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar su održani dok su u brojnim srpskim svetinjama, a širom SAD ih ima 136, planirani za vikend.

Takođe, i vladika istočno američki Irinej uputio je u srijedu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da u nedelju posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simenona – Šarlot, Severna Krakolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije Svetog Simeona mirotočivog da u subotu dođu u ckvu da iskažu svoje duboko žaljenje i saučešće “u neizmernom bolu svih onih koji su pogođeni do sada nezapamćenom tragedijom, koja je duboko potresla srpski narod”.

Otvorena knjiga žalosti u ambasadi Srbije u Ljubljani

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu otvorena je knjiga žalosti, u koju su se već, kako je rečeno Tanjugu, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra.

Posle zatvaranja ambasade u 15 časova, oko 50 ljudi okupilo se ispred zgrade diplomatskog predstavništva u 16 časova.

Donosili cvijeće i palili svijeće

Oni su donosili cvijeće i palili svijeće i održali minut ćutanja za žrtve pucnjave, prenijela je agencija STA.

Oproštajne poruke djece iz osnovne škole
FOTO: RINGIER

Ambasadorka Srbije Zorana Vlatković zahvalila se slovenačkim građanima koji su tugovali i iskazali iskreno saučešće i podršku u ovim teškim vremenima za Srbiju.

Ona je rekla da je “zaista teško naći prave riječi utjehe u ovakvim tragičnim dešavanjima posljednjih dana”, dodajući da se veliki broj slovenačkih građana, predstavnika države i stranih diplomata upisao u knjigu žalosti u ambasadi.

“Ranjenima želimo brz oporavak”

– U ovim teškim vremenima Slovenci su u mislima uz vas. Ranjenima želimo brz oporavak i snagu da prebrode ovo užasno iskustvo – poručio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Marko Štucin, koji se upisao u knjigu žalosti.

Ubijeni mladić u Mladenovcu
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/SCREENSHOT

Knjiga žalosti u ambasadi Srbije u Ljubljani biće otvorena za upisivanje i u subotu od 10 do 14 časova i u ponedeljak od 10 do 12 časova.

Srbija je od danas proglasila trodnevnu žalost, dok su slovenački visoki zvaničnici izrazili saučešće porodicama žrtava i građanima Srbije uz osudu nasilja.

U Skoplju otvorena knjiga žalosti

Ambasada Srbije u Severnoj Makedoniji otvorila je danas knjigu žalosti povodom pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, prenosi Blic.

Knjiga žalosti bila je otvorena danas do 19 časova, a biće i naredna tri dana od 9 do 19 časova, navodi se u saopštenju ambasade.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČEVIĆ: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je članstvo u ЕU nacionalni i strateški cilj Srbije, koja očekuje...

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...

Zvezde protiv Mege na poluvremenu na +19

Košarkaši Crvene zvezde sjajno su započeli prvi meč polufiala ABA lige protiv Mege. Izabranici Janisa Sferopulosa nakon prvog poluvremena...

„Nesreća je na 170 metara ispod zemlje“ Akcija spasavanja rudara će biti nastavljena i tokom noći

U Rudniku Mramor kod Tuzle već satima traje akcija spašavanja rudara koji je ostao zarobljen pod velikim količinama...