Zastave na pola koplja, u crkvama pomen žrtvama: Ambasade širom svijeta OTVORILE KNJIGE ŽALOSTI nakon tragedije u Srbiji

Datum:

Share post:

Zastava Srbije na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujorku kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu spuštene su danas na pola koplja zbog trodnevne žalosti koju je Vlada Srbije raspisala nakon dvije velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, uglavnom djece.

Uambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu otvorena je knjiga žalosti, u koju su se već, kako je rečeno Tanjugu, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra.

U knjige žalosti upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugaske, američki kongresmen Erik Svolvel, cela diplomatska misija Crne Gore, zamjenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske, počasni konzul Srbije u Koloradu Stiven Katić, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard P. Džozef, kao i drugi predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore…

Sutra se u knjigu žalosti upisuje Gabrijel Eskobar

Sutra će u ambasadi tim povodom doći i upisati se u knjigu žalosti specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak-

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Američkih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar su održani dok su u brojnim srpskim svetinjama, a širom SAD ih ima 136, planirani za vikend.

Takođe, i vladika istočno američki Irinej uputio je u srijedu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da u nedelju posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simenona – Šarlot, Severna Krakolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije Svetog Simeona mirotočivog da u subotu dođu u ckvu da iskažu svoje duboko žaljenje i saučešće “u neizmernom bolu svih onih koji su pogođeni do sada nezapamćenom tragedijom, koja je duboko potresla srpski narod”.

Otvorena knjiga žalosti u ambasadi Srbije u Ljubljani

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu otvorena je knjiga žalosti, u koju su se već, kako je rečeno Tanjugu, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra.

Posle zatvaranja ambasade u 15 časova, oko 50 ljudi okupilo se ispred zgrade diplomatskog predstavništva u 16 časova.

Donosili cvijeće i palili svijeće

Oni su donosili cvijeće i palili svijeće i održali minut ćutanja za žrtve pucnjave, prenijela je agencija STA.

Oproštajne poruke djece iz osnovne škole
FOTO: RINGIER

Ambasadorka Srbije Zorana Vlatković zahvalila se slovenačkim građanima koji su tugovali i iskazali iskreno saučešće i podršku u ovim teškim vremenima za Srbiju.

Ona je rekla da je “zaista teško naći prave riječi utjehe u ovakvim tragičnim dešavanjima posljednjih dana”, dodajući da se veliki broj slovenačkih građana, predstavnika države i stranih diplomata upisao u knjigu žalosti u ambasadi.

“Ranjenima želimo brz oporavak”

– U ovim teškim vremenima Slovenci su u mislima uz vas. Ranjenima želimo brz oporavak i snagu da prebrode ovo užasno iskustvo – poručio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Marko Štucin, koji se upisao u knjigu žalosti.

Ubijeni mladić u Mladenovcu
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/SCREENSHOT

Knjiga žalosti u ambasadi Srbije u Ljubljani biće otvorena za upisivanje i u subotu od 10 do 14 časova i u ponedeljak od 10 do 12 časova.

Srbija je od danas proglasila trodnevnu žalost, dok su slovenački visoki zvaničnici izrazili saučešće porodicama žrtava i građanima Srbije uz osudu nasilja.

U Skoplju otvorena knjiga žalosti

Ambasada Srbije u Severnoj Makedoniji otvorila je danas knjigu žalosti povodom pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, prenosi Blic.

Knjiga žalosti bila je otvorena danas do 19 časova, a biće i naredna tri dana od 9 do 19 časova, navodi se u saopštenju ambasade.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Međunarodna nagrada stigla u Ugljevik: Dejanu Jovičiću iz JUŠSC „Mihailo Petrović Alas“ prvo mjesto za poeziju

Ugljevičanin Dejan Jovičić učenik prvog razreda Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović Alas" osvojio je prvo mjesto u kategoriji srednjih...

Dragan Stojković PIKSI “istjerao svoje“: UEFA popustila i donijela odluku o broju igrača na Evropskom prvenstvu

Selektori će na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ovoga ljeta moći da vode 26, umjesto dosadašnjih 23 igrača, prema...

NOVO IME – NOVI POČETAK: Na koji način SDS planira da izađe iz problema zbog sankcija i gašenja računa? (foto)

-Cilj je da Srpska demokratska stranka nastupi na izborima pod svojim imenom (SDS) i sa svojim računom, ali...

DODIK: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i...