Rad „RiTe Ugljevik“ stabilniji u odnosu na prošlu godinu

Datum:

Share post:

U prvom kvartalu tekuće godine proizvodnja RiTe Ugljevik je 97% , a rad je stabilniji u odnosu na prošlu godinu.

Prvi kvartal će biti pozitivan sa prihodom od oko 3,5 miliona KM. Osim redovnih remontnih aktivnosti, planirana su i investiciona ulaganja koja su važna za pogonsku spremnost i za povećanje snage na bloku. Veća stabilnost se očekuje poslije remonta, kažu u Ugljeviku.

„Radi se i o velikim intervencijama na cijevnom sistemu kotla, zatim na gorionicima, mlinovima, na turbini, radimo i veliku intervenciju na  cilindru srednjeg pritiska i gledamo da završimo što više poslova, da bi posle remontas posle tih 45 dana, pogonska stabilnost bila još bolja nego što je sada i da bi plan koji je  godišnje 1.484 gWh bio ispunjen“, kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvojne termoelektrane.

Ispadanja iz mreže postoje jer radi se u nekim ekstremnim uslovima, dešavaju se pucanja cijevi u kotlu. Redovna čišćenja kotla zbog zaprljanja, gorivo se mijenja, hemijski sastav se mijenja I  sve to utiče na ispadanja iz mreže.

„To su cijevi koje su već odradile preko 220 000 sati, nekih 300 km cijevi u tom kotlu ima, znači mi svaki remont mijenjamo određenu količinu veliku tamo gdje su ta slaba mjesta. Tu su najkritičniji parametri“, kaže Tasovac.

Završni radovi izvode se i na površinskom kopu Bogutovo Selo, u toku je zatvaranje površinskog kopa, kao i investicioni i površinski radovi na otkrivci površinskog kopa Ugljevik Istok 1. Hemijski sastav uglja  je malo drugačiji u odnosu na stari kop, treba uraditi revitalizaciju i prilagođavanje sagorijevanja u kotlu, na novi ugalj, kažu u Ugljeviku.

„Ležišta su specifična, pod uglom, teška su za izvođenje radova, učestala su klizišta, teška je otlrivka, ali evo radi se već godinama izvode nesmetano. Ni jednog momenta nije došlo u pitanje rad termoelektrane zbog uglja, tako je i sada trenutno“, kaže Dragiša Vidaković, izvršni direktor za poslove proizvodnje uglja i razvoj rudnika.

Brojni su izazovi sa kojima se nose u rudniku. Ipak zajednički pristup i cilj, a to je proizvodnja koja ne smije stati, prevazilaze probleme. U rudniku je akcenat na  nabavci  i obnovi mehanizacije. U toku je i nabavka 4 nova bagera i jednog zapremine kašike 16 kubika kao i 4 dampera. Istovremeno sa remontom termoelektrane, vršiće se i brojni remontni poslovi u rudniku, kako bi do kraja godine proizvodnja bila bez prekida.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...