Rad „RiTe Ugljevik“ stabilniji u odnosu na prošlu godinu

Datum:

Share post:

U prvom kvartalu tekuće godine proizvodnja RiTe Ugljevik je 97% , a rad je stabilniji u odnosu na prošlu godinu.

Prvi kvartal će biti pozitivan sa prihodom od oko 3,5 miliona KM. Osim redovnih remontnih aktivnosti, planirana su i investiciona ulaganja koja su važna za pogonsku spremnost i za povećanje snage na bloku. Veća stabilnost se očekuje poslije remonta, kažu u Ugljeviku.

„Radi se i o velikim intervencijama na cijevnom sistemu kotla, zatim na gorionicima, mlinovima, na turbini, radimo i veliku intervenciju na  cilindru srednjeg pritiska i gledamo da završimo što više poslova, da bi posle remontas posle tih 45 dana, pogonska stabilnost bila još bolja nego što je sada i da bi plan koji je  godišnje 1.484 gWh bio ispunjen“, kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvojne termoelektrane.

Ispadanja iz mreže postoje jer radi se u nekim ekstremnim uslovima, dešavaju se pucanja cijevi u kotlu. Redovna čišćenja kotla zbog zaprljanja, gorivo se mijenja, hemijski sastav se mijenja I  sve to utiče na ispadanja iz mreže.

„To su cijevi koje su već odradile preko 220 000 sati, nekih 300 km cijevi u tom kotlu ima, znači mi svaki remont mijenjamo određenu količinu veliku tamo gdje su ta slaba mjesta. Tu su najkritičniji parametri“, kaže Tasovac.

Završni radovi izvode se i na površinskom kopu Bogutovo Selo, u toku je zatvaranje površinskog kopa, kao i investicioni i površinski radovi na otkrivci površinskog kopa Ugljevik Istok 1. Hemijski sastav uglja  je malo drugačiji u odnosu na stari kop, treba uraditi revitalizaciju i prilagođavanje sagorijevanja u kotlu, na novi ugalj, kažu u Ugljeviku.

„Ležišta su specifična, pod uglom, teška su za izvođenje radova, učestala su klizišta, teška je otlrivka, ali evo radi se već godinama izvode nesmetano. Ni jednog momenta nije došlo u pitanje rad termoelektrane zbog uglja, tako je i sada trenutno“, kaže Dragiša Vidaković, izvršni direktor za poslove proizvodnje uglja i razvoj rudnika.

Brojni su izazovi sa kojima se nose u rudniku. Ipak zajednički pristup i cilj, a to je proizvodnja koja ne smije stati, prevazilaze probleme. U rudniku je akcenat na  nabavci  i obnovi mehanizacije. U toku je i nabavka 4 nova bagera i jednog zapremine kašike 16 kubika kao i 4 dampera. Istovremeno sa remontom termoelektrane, vršiće se i brojni remontni poslovi u rudniku, kako bi do kraja godine proizvodnja bila bez prekida.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KK “Budućnost“ iz Bijeljine večeras protiv Jahorine u finalnoj seriji za prvaka Srpske

Bijeljinski tim izborio je finale nakon trijumfa u majstorici protiv gradskog rivala Radnika rezultatom 74:72, i na kraju...

Vučić – O’Brajanu: Suprotstavićemo se nasilju nad srpskom državom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je američkom diplomati Džejmsu O'Brajanu na jasnom stavu da Priština mora da formira...

Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u...

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...