Rad „RiTe Ugljevik“ stabilniji u odnosu na prošlu godinu

Datum:

Share post:

U prvom kvartalu tekuće godine proizvodnja RiTe Ugljevik je 97% , a rad je stabilniji u odnosu na prošlu godinu.

Prvi kvartal će biti pozitivan sa prihodom od oko 3,5 miliona KM. Osim redovnih remontnih aktivnosti, planirana su i investiciona ulaganja koja su važna za pogonsku spremnost i za povećanje snage na bloku. Veća stabilnost se očekuje poslije remonta, kažu u Ugljeviku.

„Radi se i o velikim intervencijama na cijevnom sistemu kotla, zatim na gorionicima, mlinovima, na turbini, radimo i veliku intervenciju na  cilindru srednjeg pritiska i gledamo da završimo što više poslova, da bi posle remontas posle tih 45 dana, pogonska stabilnost bila još bolja nego što je sada i da bi plan koji je  godišnje 1.484 gWh bio ispunjen“, kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvojne termoelektrane.

Ispadanja iz mreže postoje jer radi se u nekim ekstremnim uslovima, dešavaju se pucanja cijevi u kotlu. Redovna čišćenja kotla zbog zaprljanja, gorivo se mijenja, hemijski sastav se mijenja I  sve to utiče na ispadanja iz mreže.

„To su cijevi koje su već odradile preko 220 000 sati, nekih 300 km cijevi u tom kotlu ima, znači mi svaki remont mijenjamo određenu količinu veliku tamo gdje su ta slaba mjesta. Tu su najkritičniji parametri“, kaže Tasovac.

Završni radovi izvode se i na površinskom kopu Bogutovo Selo, u toku je zatvaranje površinskog kopa, kao i investicioni i površinski radovi na otkrivci površinskog kopa Ugljevik Istok 1. Hemijski sastav uglja  je malo drugačiji u odnosu na stari kop, treba uraditi revitalizaciju i prilagođavanje sagorijevanja u kotlu, na novi ugalj, kažu u Ugljeviku.

„Ležišta su specifična, pod uglom, teška su za izvođenje radova, učestala su klizišta, teška je otlrivka, ali evo radi se već godinama izvode nesmetano. Ni jednog momenta nije došlo u pitanje rad termoelektrane zbog uglja, tako je i sada trenutno“, kaže Dragiša Vidaković, izvršni direktor za poslove proizvodnje uglja i razvoj rudnika.

Brojni su izazovi sa kojima se nose u rudniku. Ipak zajednički pristup i cilj, a to je proizvodnja koja ne smije stati, prevazilaze probleme. U rudniku je akcenat na  nabavci  i obnovi mehanizacije. U toku je i nabavka 4 nova bagera i jednog zapremine kašike 16 kubika kao i 4 dampera. Istovremeno sa remontom termoelektrane, vršiće se i brojni remontni poslovi u rudniku, kako bi do kraja godine proizvodnja bila bez prekida.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini održano stručno predavanje za distrofičare (foto)

U okviru nedjelje borbe protiv distrofije, Regionalno udruženje distrofičara Bijeljina danas je u hotelu Drina održalo stručno predavanje...

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...