BORS na sastanku sa predsjednikom Dodikom – Dogovoreno povećanje ličnih invalidnina i zapošljavanje djece poginulih boraca

Datum:

Share post:

Delegacija Boračke organizacije Republike Srpske juče je održala sastanak sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, na kojem su razgovarali o četiri zahtjeva BORS-a, koji su usvojeni na NSRS u toku prošle godine.

Boračka organizacija Republike Srpkse tada je zahtjevala da se riješe četiri tačke: zapošljavanje djece poginulih boraca, povećanje ličnih i porodičnih invalidnina, pomoć licima optuženim i osuđenim za navodno počinjene ratne zločine i stvaranje sistema, u Zakonu o pravima boraca, jedinstevnog boračkog dodatka.

Radan Ostojć, predsjednik BORS, rekao je da su sva četiri zahjeva, tokom jučerašnjeg sastanka, dogovorena sa predsjednikom Republike Srpske.

Zapošljavanje djece poginulih boraca – gorući problem

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca, formirana je komisija čiji će predsjednik biti Milorad Dodik. Komisiju još čine ministar rada i boračko-invalidske zaštite, ministar finansija i predstavnici BORS-a. Zadatak komisije je da prikupi podatke koliko je nazaposlene djece poginulih boraca, koje su stručne spreme i slično i nakon toga se započinje realizacija programa.

„Nakon što mi utvrdimo ko će biti predstavnici BORS, započeće realizacija programa. Predsjednik Dodik je ovaj problem shvatio kao gorući i nastojaće da se riješi u što skorijem roku. Mi smo svjesni da niko ne može zaposliti svu djecu poginulih boraca za mjesec dana, ali kada se jednom počne, mora se i završiti“, rekao je Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Povećanje ličnih i porodičnih invalidnina

Dodik i predstavnici Boračke organizacije dogovorili su da u prvom sljedećem rebalansu Budžeta Srpske osnovica za obračun ličnih i porodičnih ivaladnina bude povećana za pet odsto, te na kraju godine za još pet odsto kako bi na početku sljedeće godine iznosila 80 odsto od prosječne neto plate u Republici Srpskoj iz prethodne godine.

Takođe je dogovreno i da se pristupi izradi protokola kojim će se definisati rast osnovice za obračun invalidnina u narednih pet godina, kako bi tada dostigao koeficijent jedan, odnosno osnovica za obračun invalidnina bila jednaka prosječnoj neto plati iz prethodne godine.

„Dogovorena je i pomoć licima optuženim i osuđenim za navodne ratne zločine, te će u narednih 15 dana, nakon praznika, BORS-u biti uplaćeno 500.000 KM za ove namjene. Prošle godine, za tu namjenu, iskorišteno je 200.000KM. U ovoj godini smo se dogovorili da ta sredstva uvećamo za skoro 40%“, kaže Ostojić.

Prihvaćen koncept uvođenja jedinstvenog boračkog dodatka

Kako kaže, najviše rasprave izazvalo je pitanje uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka. Bilo je različitih mišljenja, odnosno, da bi trebalo izdvojiti određene kategorije i njima uvećati borački dodatak.

„Naš koncept je bio da borački dodatak bude jedinstven, u smislu da se eliminišu svi oblici diskriminacije koji su do sada bili prisutni. Nakon duže rasprave, prihvaćen je koncept jedinstvenog boračkog dodatka“, kaže Ostojić za Dešavanja u Bijeljini.

Na sastanku je dogovoreno da će Vlada Republike Srpske u septembru kroz rebalas Budžeta izdvojiti 20 miliona KM za borački dodatak, kako bi sve kategorije boraca već od septembra mjeseca bile uvedene u borački dodatak.

Sastanku su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidska zaštite Republike Srpske Danijel Egić i ministar finansija Zora Vidović sa saradnicima, a u ime Boračke organizacije Srpske predsjednik BORS-a Radan Ostojić, predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić, te članovi Predsjedništva ove organizacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...