BORS na sastanku sa predsjednikom Dodikom – Dogovoreno povećanje ličnih invalidnina i zapošljavanje djece poginulih boraca

Datum:

Share post:

Delegacija Boračke organizacije Republike Srpske juče je održala sastanak sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, na kojem su razgovarali o četiri zahtjeva BORS-a, koji su usvojeni na NSRS u toku prošle godine.

Boračka organizacija Republike Srpkse tada je zahtjevala da se riješe četiri tačke: zapošljavanje djece poginulih boraca, povećanje ličnih i porodičnih invalidnina, pomoć licima optuženim i osuđenim za navodno počinjene ratne zločine i stvaranje sistema, u Zakonu o pravima boraca, jedinstevnog boračkog dodatka.

Radan Ostojć, predsjednik BORS, rekao je da su sva četiri zahjeva, tokom jučerašnjeg sastanka, dogovorena sa predsjednikom Republike Srpske.

Zapošljavanje djece poginulih boraca – gorući problem

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca, formirana je komisija čiji će predsjednik biti Milorad Dodik. Komisiju još čine ministar rada i boračko-invalidske zaštite, ministar finansija i predstavnici BORS-a. Zadatak komisije je da prikupi podatke koliko je nazaposlene djece poginulih boraca, koje su stručne spreme i slično i nakon toga se započinje realizacija programa.

„Nakon što mi utvrdimo ko će biti predstavnici BORS, započeće realizacija programa. Predsjednik Dodik je ovaj problem shvatio kao gorući i nastojaće da se riješi u što skorijem roku. Mi smo svjesni da niko ne može zaposliti svu djecu poginulih boraca za mjesec dana, ali kada se jednom počne, mora se i završiti“, rekao je Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Povećanje ličnih i porodičnih invalidnina

Dodik i predstavnici Boračke organizacije dogovorili su da u prvom sljedećem rebalansu Budžeta Srpske osnovica za obračun ličnih i porodičnih ivaladnina bude povećana za pet odsto, te na kraju godine za još pet odsto kako bi na početku sljedeće godine iznosila 80 odsto od prosječne neto plate u Republici Srpskoj iz prethodne godine.

Takođe je dogovreno i da se pristupi izradi protokola kojim će se definisati rast osnovice za obračun invalidnina u narednih pet godina, kako bi tada dostigao koeficijent jedan, odnosno osnovica za obračun invalidnina bila jednaka prosječnoj neto plati iz prethodne godine.

„Dogovorena je i pomoć licima optuženim i osuđenim za navodne ratne zločine, te će u narednih 15 dana, nakon praznika, BORS-u biti uplaćeno 500.000 KM za ove namjene. Prošle godine, za tu namjenu, iskorišteno je 200.000KM. U ovoj godini smo se dogovorili da ta sredstva uvećamo za skoro 40%“, kaže Ostojić.

Prihvaćen koncept uvođenja jedinstvenog boračkog dodatka

Kako kaže, najviše rasprave izazvalo je pitanje uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka. Bilo je različitih mišljenja, odnosno, da bi trebalo izdvojiti određene kategorije i njima uvećati borački dodatak.

„Naš koncept je bio da borački dodatak bude jedinstven, u smislu da se eliminišu svi oblici diskriminacije koji su do sada bili prisutni. Nakon duže rasprave, prihvaćen je koncept jedinstvenog boračkog dodatka“, kaže Ostojić za Dešavanja u Bijeljini.

Na sastanku je dogovoreno da će Vlada Republike Srpske u septembru kroz rebalas Budžeta izdvojiti 20 miliona KM za borački dodatak, kako bi sve kategorije boraca već od septembra mjeseca bile uvedene u borački dodatak.

Sastanku su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidska zaštite Republike Srpske Danijel Egić i ministar finansija Zora Vidović sa saradnicima, a u ime Boračke organizacije Srpske predsjednik BORS-a Radan Ostojić, predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić, te članovi Predsjedništva ove organizacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...