U BiH svake godine oboli oko 1.500 osoba od karcinoma pluća, NE BUDI MEĐU NJIMA, REAGUJ NA VRIJEME!

Datum:

Share post:

Zbog nedostatka preventivnog programa ranog otkrivanja karcinoma pluća i velikog broja pušača, u Bosni i Hercegovini godišnje oko 1.500 građana izgubi bitku s tom bolešću, koja je u 70 posto slučajeva izlječiva ako je na vrijeme otkrivena.

Glavni radiolog i rukovodilac Službe za dijagnostiku Specijalističkog centra „Gala Medica“ Bijeljina dr Sreten Nedeljković za portal Dešavanja u Bijeljini ističe:

„Kvalitetnija rana dijagnostika na CT uređaju nove generacije, s niskom dozom zračenja, primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, a i ostalim građanima, omogućava 'screening' i ranu dijagnozu raka pluća.

To bi pomoglo da jedna od najčešćih zloćudnih bolesti, ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima, postane hronična bolest. S obzirom da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, ishodi liječenja za sada su skromni, petogodišnje je preživljavanje samo 6 posto.

Svi pušači stariji od 50 godina trebali bi jednom godišnje odratiti tzv „screening pluća“, jer promena na rendgenu se uočavaju tek  u uznapredovaloj fazi, kada su šanse za izlječenje jako male , te se ljudima , koje muči uporni i dugotrajni kašalj, savetuje da se obavezno jave ljekaru i obave neophodne dijagnostičke pretrage.

Mi u „Gala Medici“ pokrećemo program rane dijagnostike raka pluća CT-om najnovije generacije, s niskom dozom zračenja, kako bi rizična populacija mogla jednom godišnje obavljati taj pregled', rekao je Nedeljković.

O značaju CT screening-u pluća dr Nedeljković kaže da niskodozni CT pluća je jedini prihvaćeni skrining test za rano otkrivanje carcinoma pluća I kao takav primjenjuje se na  globalnom nivou već skoro deset godina, te da niskodozni CT pluća dokazano otkriva karcinom pluća i 5-6 godina ranije pre nego se I jave prvi simptomi ove opake bolesti.

Ko je pod rizikom?Pušači oba pola i starosti 50-80 godina, koji puše ili su pušili preko 20 godina,

  1. Osobe sa genskim opterećenjem (rak pluća u porodici),
  2. Osobe hronično izložene kancerogenim inhalacionim materijama.

Pregled

  • Skeniranje traje kraće od 1 minut,
  • pregled je bezbolan,
  • ne daje se nikakavkontrast,
  • za pregled ne treba nikakva prethodna priprema,
  • pregled je niskodozni – zračenje je minimalno,
  • rezultate pregleda vidimo odmah,
  • vide se sve promjene na plućima veličine >1 mm,
  • često se vide I drugi poremećaji oboljenja,
  • pregled je potpuno bezbjedan, jednostavan i neinvazivan.

 
Gala Medica tim ljekara je tu za vas, a preglede možete svakodnevno zakazati putem telefona: +387 55 420 999.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...