Povodom 2. aprila Međunarodnog dana dječije knjige Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ iz Bijeljine, organizovala je dodjelu priznanja „NAJ ČITALAC“ najmlađim članovima sa Odjeljenja za djecu koji imaju najviše pročitanih knjiga u 2022. godini. Nagrađeno je devet članova u tri kategorije – predškolci, osnovci i djeca sa poteškoćama u razvoju koji pohađaju Specijalnu nastavu u OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina.

Međunarodni dan knjige za djecu, uveden je prije skoro pola vijeka kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca. Obilježava se 2. aprila na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male Sirene, Ružnog Pačeta i drugih bajki koje su obilježile i obilježavaju djetinjstvo generacija i generacija djece širom planete. Praznik knjige za djecu, ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke koju je donio Unesko, kako bi se djeci poslala poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj riječi.

Kada su Alberta Ajnštajna upitali kako učiniti djecu pametnijom, on je odgovorio: „Ako želite da vam djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako hoćete da budu još pametnija, čitajte im još više bajki“. Neke od najljepših bajki na svijetu napisao je Hans Kristijan Andersen i zato je baš njegov rođendan, 2. april, izabran za praznik dječije književnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име