AGRO SAVJET: Sorte voćaka koje se manje prskaju pesticidma

Datum:

Share post:

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj potrošača obraća pažnju na kvalitet hrane koju jedu i na način na koji je proizvedena. U skladu sa tim, sve više ljudi traži voće i povrće koje je proizvedeno na prirodan način i koje nije izloženo velikim količinama pesticida i herbicida.

U ovom kontekstu, neke sorte voća su postale popularne zbog toga što se manje prskaju i manje su izložene štetnim uticajima hemijskih sredstava. Uzgoj ovih sorti može biti izazovan, ali uz odgovarajuću njegu i tretmane, moguće je uzgajati voće koje je zdravo i bezbijedno za konzumiranje. U nastavku ćemo govoriti o nekim sortama voća koje se manje prskaju i koje su popularne kod proizvođača i potrošača.

  1. Kruške sorte “Abate Fetel” i “Conference” su poznate po tome da su manje skloni bolestima i štetočinama, tako da se manje prskaju od drugih sorti krušaka.
  2. Jabuke sorte “Golden Delicious” i “Granny Smith” takođe su manje skloni bolestima i štetočinama, tako da se i one manje prskaju. Međutim, važno je napomenuti da su neke sorte jabuka sklonije od drugih određenim bolestima i štetočinama, tako da bi trebalo istražiti koje su najbolje sorte za vaše okruženje.
  3. Breskve sorte “Red Haven” i “Suncrest” su poznate po tome da su manje skloni bolestima i štetočinama, tako da se manje prskaju.
  4. Trešnje sorte “Skeena” i “Stella” su takođe manje skloni bolestima i štetočinama, tako da se i one manje prskaju.

Važno je napomenuti da se i sorte voća koje su manje skloni bolestima i štetočinama i dalje moraju pratiti i brinuti se o njima, kako bi se osiguralo da rastu zdravo i rodno. Takođe, preporučuje se da se pre upotrebe bilo kojeg pesticida, pročitaju uputstva za upotrebu i prate preporuke za sigurnu upotrebu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Kriza traje duže vrijeme“ Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi SAČUVALI RADNA MJESTA

Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom...

Zatrpala ga zemlja na 170 METARA DUBINE: Spasilački tim pronašao bušilicu, pretpostavlja se da je i RUDAR U BLIZINI

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i nalazi se na...

U Srpskoj rođena 21 beba – 11 djevojčica i 10 dječaka

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 21 beba, od čega 11 djevojčica i 10 dječaka,...

Danas je VELIKA SUBOTA

Pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti. To je posljednji dan nedjelje stradanja i...