Na vlasnika i novi dom u Bijeljini čeka 50 pasa

Datum:

Share post:

Gradska uprava je ove godine iz budžeta izdvojila 140.000 KM za zbrinjavanje pasa lutalica na području Semberije, a u azilu za pse smješteno je 50 pasa koji čekaju na udomljavanje.

Veterinarska ambulanta “Franko džep” iz Vršana zadužena je za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica, a taj posao počeli su u avgustu prošle godine. Prema riječima direktora tog preduzeća Blagoje Popovića, lani je sa ulica uklonjeno 400 pasa lutalica.

– Higijeničarska služba u Bijeljini nije radila osam mjeseci što je uticalo na porast broja pasa lutalica, čak i čopora. Uspjeli smo da ih skupiomo u azil, liječili smo ih i potom udomili. Ove godine je bolja situacija jer smo odmah na početku krenuli sa tim aktivnostima – rekao je Popović i dodao da su svi psi koji su prošli kroz azil čipovani.

Naglašava da je savjest građana Bijeljine na zavidnom nivou kada je riječ o udomljavanju pasa. Mnogi psi su našli dom i van granica i to u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

– Sve više imamo poziva za udomljavanje, jer su ljudi svjesni da kod nas mogu preuzeti zdravog psa, koji je dobro hranjen, u dobroj kondiciji, te da je prošao kompletnu zdravstvenu proceduru – kaže Popović.

Takođe, vlasnici pasa tokom godišnjih odmora imaju mogućnost da ljubimce povjere nadležnima u ovom azilu na čuvanje.

Usljed problema povećanog broja pasa lutalica i nedisciplinovanog držanja životinja u Bijeljini, inspekcija je, u saradnji sa građanima i veterinarskim ustanovama, počela sa pooštrenim kontrolama vlasništva, držanja i čipovanja pasa.

– Propisi nalažu da svi psi i mačke moraju biti identifikovani i evidentirani u jedinstvenu bazu podataka, te da nije dozvoljena vakcinacija, liječenje pasa niti bilo koja druga veterinarska intervencija bez prethodne identifikacije životinje mikročipom – rekli su u gradskoj upravi.

Iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove ističu da će se svi psi koji budu zatečeni na imanjima, dvorištima, u stanovima građana, smatrati vlasničkim ako su čipovani i ako se lica koja drže te životinje izjasne kao vlasnici. U suprotnom, smatraće se nevlasničkim psima i biće zbrinuti od strane Higijeničarske službe Grada.

Udruženje “Aska”
U Bijeljini postoji i Udruženje koje se bavi zbrinjavanjem i zaštitom pasa, “Aska”. U okviru akcije udomljavanja pasa koja je održana prošle godine  “Ja nisam lutalica, ja sam odbačen od ljudi” nekoliko pasa dobilo je  novi dom, a građani nove kućne ljubimce.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

OPOZICIJA neće ići na sastanak sa vladajućom koalicijom na temu učešća na izborima

-Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz Srpske, kao i predstavnike...

POSJETITE ŠTAND A.D.“GRAD“ BIJELJINA NA NOVOSADSKOM SAJMU

A.D.“Grad“ Bijeljina će se i ove godine predstaviti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a koji ujedno...

Noć muzeja 2024. 18. maja u Bijeljini

Muzej Semberije vas 18. maja poziva na jedinstveni umjetnički spektakl koji se realizuje u preko 3.000 muzeja u...

U subotu šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ i u Bijeljini! (foto)

Karavan mladosti, zabave, veselja, igre i sporta, u okviru festivala Odbojkaškog saveza Srbije pod nazivom “Trofej Odbojkica”, stiže...