''GALA MEDICA'': Značaj digitalne mamografije za zdravlje žena i RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE

Datum:

Share post:

Mamografija je neinvazivna  radiološka metoda snimanja dojki koja koristi izrazito niske doze jonizujućeg zračenja i služi za snimanje dojki kod sumnjivih palpabilnih promena na dojkama kao i preventivna skrininig metoda u ranom otkrivanju karcinoma dojki.

Skrining metoda mamografije  je zastupljena u većini zemalja evropske unije i predstavlja obavezno snimanje dojki žena nakon 40 godine i to bez obzira da li imaju neke znake ili simptome vezane za dojke ili ne. U osnovi skrining i predstavlja pregled zdrave populacije bez znakova i simptoma radi ranog  otkrivanja nesimptomatskog karcinoma dojke.
Uz pomoć mamografije moguće je otkriti pojedine karcinome dojki i do dve godine ranije pre nego se pojave prvi znaci i simptomi i time bolest saseći u korenu.

Na našim prostorima su u upotrebi analogni i digitalni mamografi. Digitalni mamograf je uneo revoluciju i postavio standard u pregledima dojki jer je znatno smanji dozu zračenja ,poboljšao kvalitet slike, pojednostavio sam pregled i povećao otkrivanje ranih karcinoma dojke za 30% u odnosu na analogni mamograf.

U klinici „Gala Medica“ Bijeljina od skoro je počeo sa radom i prvi digitalni mammograf na bijeljinskoj regiji, a jedan od prvih u Republici Srpskoj u privatnoj radiološkoj praksi. Povodom zvaničnog početka rada digitalnog mammografa u „Gala Medici“ je u subotu 20. jula bilo organizovano 10 besplatnih mamografija pod stručnim nadzorom dr Tatjane Pavlović radiloga sa Instituta za onkologiju i radiologiju, koja je radiolog konsultant za dojku stručnog lekarskog tima Galamedice i tom prilikom otkriveni su i karcinomi u početnim fazama kod dve pacijentice.

U Galamedici može se svakim danom zakazati mamografski pregled na savremenom digitalnom mamografskom aparatu gde će pregled i nalaz biti očitan i prezentovan pacijentima u najkraćem mogućem roku sa dopunskim ultrazvučnim pregledom (ukoliko ima potrebe nakon interpretacije mammografskog pregleda) koji je besplatan.
 
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DR ALEKSANDRA MIJATOVIĆ: Sa prvim simptomima alergija, potrebno je posjetiti doktora (video)

Za portal Dešavanja u Bijeljini, o periodu alergija, samim alergijama i liječenju, pričala je dr Aleksandra Mijatović, specijalista...

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

U Republici Sjevernoj Makedoniji će se 8.maja 2024.godine održati drugi krug predsjedničkih izbora i redovni parlamentarni izbori.  Na izborima, prema...

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...