U BIJELJINSKOJ BOLNICI ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE ZA DJECU OBOLJELU OD DIJABETESA

Datum:

Share post:

U susret obilježavanju 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, juče je u bijeljinskoj bolnici uz podršku menadžmenta na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem, organizovano edukativno predavanje i druženje za više od 20 mališana oboljelih od dijabetesa.

Predavanje je održala dječiji endokrinolog prim.dr Draženka Subotić, koja je skrenula pažnju roditeljima na značaj metaboličke kontrole bolesti kao najvažnijeg faktora u sprečavanju komplikacija dijabetesa.

“U trenutku dijagnostikovanja dijabetesa u ranom uzrastu, djeca nemaju pridruženih komorbiditeta, te se moramo truditi da pravilnom metaboličkom kontrolom takvo stanje održimo. Tu prije svega mislim na redovno praćenje nivoa šećera u krvi, pravilnu upotrebu insulina, zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Vrijednost šećera u krvi iznad 11 mml/mol dovodi do propuštanja glukoze kroz bubrežne kanaliće, pojačanog mokrenja i opšte slabosti. Simptomi su dehidratacija, pojačana žeđ, bol u stomaku, gubitak apetita, umor i gubitak težine. Na ove simptome roditelji moraju obratiti pažnju, jer dugotrajna hiperglikemija dovodi do ozbiljnih posljedica. Akutna kompikacija neregulisanog dijabetesa jeste dijabetesna ketoacidoza koja može da ugrozi život”, navela je u svom obraćanju dr Subotić. Ona je takođe skrenula pažnji i na stanje hipoglikemije, kada vrijednost šećera u krvi naglo padne ispod 3,9 mml/mol, koje se ne smije ignorisati i koje zahtijeva brzu nadoknadu šećera.

Početak dijabetesa u djetinjstvu je veliki emocionalni i psihosocijalni stres za oboljelo dijete i porodicu, izjavila je majka 14 -godišnjeg dječaka kod kojeg je dijabetes otkriven prije četiri godine.

“Ovakvi susreti i predavanja nam mnogo znače, jer nam dođu kao podsjetnik na pravila kojih se moramo pridržavati za dobrobit svoje djece. Mislim da bi trebala biti organizovana i psihološka podrška porodicama da bi se lakše suočile sa problemom koji ih je snašao kada saznaju za bolest svog djeteta”, izjavila je ona.

Predavanju su prisustvovali pedijatri i medicinske sestre sa Odjeljenja za pedijatriju bijeljinske bolnice.

Na kraju predavanja djeci su podijeljeni aparati i trakice za mjerenje šećera u krvi, koje je obezbijedila kompanija Medicom iz Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...