U BIJELJINSKOJ BOLNICI ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE ZA DJECU OBOLJELU OD DIJABETESA

Datum:

Share post:

U susret obilježavanju 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, juče je u bijeljinskoj bolnici uz podršku menadžmenta na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem, organizovano edukativno predavanje i druženje za više od 20 mališana oboljelih od dijabetesa.

Predavanje je održala dječiji endokrinolog prim.dr Draženka Subotić, koja je skrenula pažnju roditeljima na značaj metaboličke kontrole bolesti kao najvažnijeg faktora u sprečavanju komplikacija dijabetesa.

“U trenutku dijagnostikovanja dijabetesa u ranom uzrastu, djeca nemaju pridruženih komorbiditeta, te se moramo truditi da pravilnom metaboličkom kontrolom takvo stanje održimo. Tu prije svega mislim na redovno praćenje nivoa šećera u krvi, pravilnu upotrebu insulina, zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Vrijednost šećera u krvi iznad 11 mml/mol dovodi do propuštanja glukoze kroz bubrežne kanaliće, pojačanog mokrenja i opšte slabosti. Simptomi su dehidratacija, pojačana žeđ, bol u stomaku, gubitak apetita, umor i gubitak težine. Na ove simptome roditelji moraju obratiti pažnju, jer dugotrajna hiperglikemija dovodi do ozbiljnih posljedica. Akutna kompikacija neregulisanog dijabetesa jeste dijabetesna ketoacidoza koja može da ugrozi život”, navela je u svom obraćanju dr Subotić. Ona je takođe skrenula pažnji i na stanje hipoglikemije, kada vrijednost šećera u krvi naglo padne ispod 3,9 mml/mol, koje se ne smije ignorisati i koje zahtijeva brzu nadoknadu šećera.

Početak dijabetesa u djetinjstvu je veliki emocionalni i psihosocijalni stres za oboljelo dijete i porodicu, izjavila je majka 14 -godišnjeg dječaka kod kojeg je dijabetes otkriven prije četiri godine.

“Ovakvi susreti i predavanja nam mnogo znače, jer nam dođu kao podsjetnik na pravila kojih se moramo pridržavati za dobrobit svoje djece. Mislim da bi trebala biti organizovana i psihološka podrška porodicama da bi se lakše suočile sa problemom koji ih je snašao kada saznaju za bolest svog djeteta”, izjavila je ona.

Predavanju su prisustvovali pedijatri i medicinske sestre sa Odjeljenja za pedijatriju bijeljinske bolnice.

Na kraju predavanja djeci su podijeljeni aparati i trakice za mjerenje šećera u krvi, koje je obezbijedila kompanija Medicom iz Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vučić – O’Brajanu: Suprotstavićemo se nasilju nad srpskom državom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je američkom diplomati Džejmsu O'Brajanu na jasnom stavu da Priština mora da formira...

Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u...

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...