Počinju 29. „Višnjićevi dani“ u Bijeljini

Datum:

Share post:

Kulturna manifestacija „Višnjićevi dani“ počinje danas u Bijeljini u znaku jubileja 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, izjavio je Srni predsjednik bijeljinske „Prosvjete“ Slaviša Mikić.

„Višnjićevi dani“ počinju u 10.00 časova, polaganjem cvijeća na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave manifestacije na gradskom trgu u Bijeljini.

Svečana akademija, kao centralni događaj, biće održana u ponedjeljak 7. novembra, u 19.30 časova u Centru za kulturu „Semberija“.

29. “Višnjićevi dani“ u Bijeljini

Besjedu će održati pisac Milivoje Mlađenović, a nastupiće Hor „Srbadija“, glumci Gradskog pozorišta „Semberija“ i učenici bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić“.

Iz bogatog programa manifestacije izdvaja se predstava „Hasanaginica“ Gradskog pozorišta „Semberija“, koja će biti odigrana sutra u 20.00 časova.

Ulaz za ovo prvo izvođenje nakon nedavne premijere je besplatan, ali je broj mjesta ograničen i građani karte treba da preuzmu ranije na biletarnici Centra za kulturu.

Organizator 29. manifestacije „Višnjićevi dani“ je bijeljinska „Prosvjeta“, pokrovitelji Ministarsvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Bijeljina, a Mikić kaže da je odlika jedne od najstarijih i najvećih manifestacija kulture visok umjetnički kvalitet programa.

„Bijeljina, vraćajući dug Filipu Višnjiću, pravi zalog za budućnost, ulaže u mlade generacije, edukuju se budući profesionalci u oblasti umjetnosti u kulture, kao i buduća publika – da čuvamo od zaborava vrijednosti literature i cjelokupne nematerijalne kulturne baštine srpskog naroda“, rekao je Mikić.

U okviru „Višnjićevih dana“ biće održane promocije knjiga „Pansion gospođe Hadživuković“ Tihomira Nestorovića i „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića, poetsko guslarsko veče posvećeno Višnjiću, izložba „Papir govori“ o papirnom novcu Srbije i Jugoslavije od 1887. do 1996. godine, koja dolazi iz arhiva Vranja, kao i program koji su pripremila slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Tradicionalno, biće održano takmičenje recitatora i besjednika za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i okrugli sto o položaju kulture u Bijeljini.

Manifestacija će biti završena u utorak, 8. novembra, prazničnom liturgijom i pomenom Višnjiću u bijeljinskim hramovima, te dodjelom nagrada pobjednicima literarnih konkursa i takmičenja recitatira i besjednika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...