Počinju 29. „Višnjićevi dani“ u Bijeljini

Datum:

Share post:

Kulturna manifestacija „Višnjićevi dani“ počinje danas u Bijeljini u znaku jubileja 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, izjavio je Srni predsjednik bijeljinske „Prosvjete“ Slaviša Mikić.

„Višnjićevi dani“ počinju u 10.00 časova, polaganjem cvijeća na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave manifestacije na gradskom trgu u Bijeljini.

Svečana akademija, kao centralni događaj, biće održana u ponedjeljak 7. novembra, u 19.30 časova u Centru za kulturu „Semberija“.

29. “Višnjićevi dani“ u Bijeljini

TESTNA REKLAMA

Besjedu će održati pisac Milivoje Mlađenović, a nastupiće Hor „Srbadija“, glumci Gradskog pozorišta „Semberija“ i učenici bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić“.

Iz bogatog programa manifestacije izdvaja se predstava „Hasanaginica“ Gradskog pozorišta „Semberija“, koja će biti odigrana sutra u 20.00 časova.

Ulaz za ovo prvo izvođenje nakon nedavne premijere je besplatan, ali je broj mjesta ograničen i građani karte treba da preuzmu ranije na biletarnici Centra za kulturu.

Organizator 29. manifestacije „Višnjićevi dani“ je bijeljinska „Prosvjeta“, pokrovitelji Ministarsvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Bijeljina, a Mikić kaže da je odlika jedne od najstarijih i najvećih manifestacija kulture visok umjetnički kvalitet programa.

„Bijeljina, vraćajući dug Filipu Višnjiću, pravi zalog za budućnost, ulaže u mlade generacije, edukuju se budući profesionalci u oblasti umjetnosti u kulture, kao i buduća publika – da čuvamo od zaborava vrijednosti literature i cjelokupne nematerijalne kulturne baštine srpskog naroda“, rekao je Mikić.

U okviru „Višnjićevih dana“ biće održane promocije knjiga „Pansion gospođe Hadživuković“ Tihomira Nestorovića i „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića, poetsko guslarsko veče posvećeno Višnjiću, izložba „Papir govori“ o papirnom novcu Srbije i Jugoslavije od 1887. do 1996. godine, koja dolazi iz arhiva Vranja, kao i program koji su pripremila slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Tradicionalno, biće održano takmičenje recitatora i besjednika za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i okrugli sto o položaju kulture u Bijeljini.

Manifestacija će biti završena u utorak, 8. novembra, prazničnom liturgijom i pomenom Višnjiću u bijeljinskim hramovima, te dodjelom nagrada pobjednicima literarnih konkursa i takmičenja recitatira i besjednika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradsko pozorište ‘’Semberija i ‘’stojeće ovacije’’ novosadske publike za “Hasanaginicu”

Predstava Gradskog pozorišta “Semberija” Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske „Hasanaginica“, nastala prema dramskom komadu Ljubomira Simovića, a...

Stevandić o formiranju vlasti na nivou BiH: „Vlast se ne pravi sa opozicijom“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da bi formiranje vlasti na nivou BiH sa...

Gradonačelnik Bijeljine ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je danas (čevrtak, 08. decembar 2022.) ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića te se...

Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija

Poslije će biti kasno za kukanje: Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija Prije tri godine opozicija...