BIJELJINA: Metodička obuka nastavnika za rad u elektronskim učionicama

Datum:

Share post:

Stručno i naučno udruženje „Centar za obrazovnu tehnologiju Republike Srpske“ realizovalo je uspješno tokom drugog polugodišta školske 2018/19. godine u saradnji sa kompanijom Lanako iz Banjaluke projekat pod nazivom „Metodička obuka nastavnika za rad u elektronskoj učionici projekta Dositej u osnovnim školama Republike Srpske“ koji je podržalo i finansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kroz javni konkurs za podršku projekata o stručnim skupovima o razvoju tehnologija.

Cilj projekta je bio unaprijeđivanje metodičke obučenosti nastavnika u osnovnim školama Republike Srpske za realizaciju nastave u elektronskim učionicama projekta Dositej primjenom programa za upravljanje učenje, kao i njihova obuka iz oblasti metodike medija i početne nastave informatike. Svrha realizacije projekta je bila da se realizacijom metodičke obuke nastavnika osnovnih škola RS koji nastavu realizuju u elektronskim učionicama projekta Dositej stvore pretpostavke za samoodrživost projekta Dositej u svim osnovnim školama i da se nastava u elektronskim učionicama izvodi redovnije nego što je to trenutno slučaj, kao i da se svi prijedlozi do kojih se dođe tokom realizacije stručnih predavanja upute u vidu preporuke Republičkom pedagoškom zavodu RS i Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Predavanja u sklopu projekta su realizovana u 10 osnovnih škola u gradu Bijeljini i opštinama Zvornik i Lopare kroz redovne obuke treće faze projekta Dositej koju realizuje kompanija Lanako. Obuku je uspješno završilo 166 nastavnika razredne i predmetne nastave koji određeni broj svojih nastavnih časova realizuju u elektronskoj učionici projekta Dositej koja podrazumijeva upotrebu kompjutera od strane učenika i nastavnika uz primjenu programa za upravljanje učenjem kojim upravlja nastavnik kao voditelj nastavnog procesa uz određenu autonomiju u radu i procesu učenja i svakog od učenika. Svi nastavnici koji su uspješno završili obuku dobili su sertifikate o realizovanom stručnom usavršavanju.

U narednom periodu naše stručno i naučno udruženje će preduzeti, u saradnji sa kompanijom Lanako, Pedagoškim fakultetom u Bijeljini i Ministarstvom za naučnoistraživački rad, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, aktivnosti na realizaciji inicijative za uvođenje novog studijskog programa na neki od nastavničkih fakulteta – Razredna nastava i informatika u cilju sistemskog školovanja nastavnog kadra za rad u elektronskim učionicama projekta Dositej.
 
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...