STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Datum:

Share post:

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i Dašnica. Izgradnjom spojnog kanala Drina – Glogovac sa vodozahvatom na rijeci Drini kanalski sistem je dobio adekvatan višenamjenski vodoprivredni značaj, u pogledu rješavanja vitalnih vodoprivrednih i ostalih potreba područja Semberije. Ostali primarni kanali su: Spojni kanal Dašnica – MOK (SPOK), kanal Glogovac, kanal Stara Dašnica, kanal Selište.

Nakon više decenija, Javna ustanova „Vode Srpske“ Bijeljina i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na području Grada Bijeljina pokrenuli su i realizovali niz projekata na rekonstrukciji, obnovi i modernizaciji kanalske mreže, a koji su imali za cilj da glavnu kanalsku mrežu dovedu u potpuno funkcionalno stanje kako za zaštitu od spoljašnjih i brdskih voda u periodima povodnja, tako i za potrebe transporta voda zahvaćenih iz rijeke Drine namjenjenih za navodnjavanje u sušnim periodima godine.

Uloga kanalskog sistema Semberije je sljedeća:

– Prihvata i sprovodi vode sa slivnog područja kanala Glogovac i vlastitog sliva i odvodi u rijeku Savu;

– Ovim kanalom omogućeno je odvodnjavanje melioracionog područja Bijeljina IV, na površinama od 3.500 hektara;

– Vodozahvatom na rijeci Drini, obezbijeđen je minimalni proticaj u kanalu od 10,00 metara kubnih u sekundi (maksimalni proticaj 30,00 m3/s), za potrebe Semberije i to: naselja duž toka i grad Bijeljina dobili su stalan tok, obezbijeđen je neophodan minimum proticaja u kanalu Dašnica za ispuštanje efluenta otpadnih voda grada i industrije Grada Bijeljina.

Sagledavajući navedene tehničke i ostale elemente kanalske mreže Semberije, Strategije integralnog upravljanjama vodama, Strategije razvoja poljoprivrede Republike Srpske i ostale raspoložive projektne dokumentacije, provedenih istraživanja iz oblasti poljoprivrede i vodoprivrede na području Semberije, evidentne su mogućnosti razvoja irigacionih sistema korišćenjem postojećih vodnih i zemljišnih resursa u Semberiji.

Po osnovu navedenih konstatacija može se zaključiti da postojeći kanalski sistem, sa vodozahvatom na rijeci Drini u postojećem stanju, posjeduje razvojni potencijal koga u što u kraćem roku treba iskoristiti.

Prioritetna namjena kanala je zaštita od velikih voda, ali ona je od značaja u periodima nailaska poplavnih talasa, dakle to je periodično i praktično nepredvidivo. Ono što je veoma bitno je da ova prioritetna namjena ni u jednom trenutku ne može biti ugrožena radom ili namjenom drugih korisnika.

Druga namjena je navodnjavanje, i ona spada u periodične, odnosno navodnjavanje se vrši u vegetativnom periodu počev od aprila mjeseca zaključno sa krajem septembra. Dakle, ovdje postoji realni disbalanas, a to je da u periodu kada su prirodni dotoci najmanji, potreba za navodnjavanjem je najveća.

Treća namjena je iskorišćenje energetskog potencijala vode u kanalima u cilju proizvodnje električne energije. Ova namjena je svrsishodna i moguća i odvijala bi se u toku cijele godine.

Zbog svega toga, Javna ustanova „Vode Srpske“ Bijeljina je izvršila analizu mogućnosti gradnje sistema malih hidroelektrana na glavnom kanalskom sistemu u Semberiji, koja je pokazala da se potpunim i sinhronizovanim upravljanjem kanalskim sistemom Drina – Glogovac – Dašnica – Majevički obodni kanal – Glavni obodni kanal – Sava, sa objektima malih hidroelektrana, može značajno unaprijediti regulisanje proticaja vode i spriječiti poplavni događaji, unaprijediti rad sistema za navodnjavanje i iskorisiti protok vode za proizvodnju električne energije, posebno jer se male hidroelektrane pouzdano dobro integrišu u lokalne eko-sisteme.

U skladu sa gore navedenim, putem Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske pokrenuta je procedura za ustupanje postojećeg Ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na kanalskom sistemu, koji je Vlada Republike Srpske zaključila sa koncesionarom „ABN Elektrane“ d.o.o.

Prema važećem ugovoru o koncesiji na kanalskom sistemu u Semberiji predviđena je izgradnja četiri energetska objekta uvezana u sistem malih hidroelektrana:

– MHE „ATC“ snage 100 kilovata i godišnje proizvodnje 0,556 gigavat-sati;
– MHE „Vodozahvat“ snage 300 kilovata i godišnje proizvodnje 1,33 gigavat-sati;
– MHE „Gradac“ snage 240 kilovata i godišnje proizvodnje 1,658 gigavat-sati;
– MHE „Burum“ snage 480 kilovata i godišnje proizvodnje 3,144 gigavat-sati.

Za male hidroelektrane „ATC“ i „Burum“ prethodni koncesionar je pribavio građevinske dozvole, a za male hidroelektrane „Gradac“ i „Vodozahvat“ obezbijeđeni su lokacijski uslovi.

Preuzimanjem ove koncesije Javna ustanova „Vode Srpske“ preuzela je sva prava i obaveze koje proističu iz navedenog ugovora o koncesiji, nastavila aktivnosti iz ugovora o koncesiji koje su započete, sa namjerom da u potpunosti realizuje koncesioni projekat.

Javna ustanova „Vode Srpske“ planira da izgradnjom i puštanjem u rad malih hidroelektrana ostvari kompenzaciju sa Elektroprivredom Republike Srpske, za električnu energiju koju utroši prevashodno radom crpnih stanica uz Savski nasip, gdje je u periodu velikih poplava 2014. godine ostvarena potrošnja energije u iznosu od preko 800.000 KM.

Takođe, planirani povrat investicije je od 8-10 godina a nakon tog perioda Ustanova bi prihodovala značajna sredstva u budžet sa kojim bi se vršilo tekuće i investiciono ulaganje u vodoprivredne objekte širom Republike Srpske.

Pogodnosti malih hidroelektrana

Tendencija u svijetu je da se fosilni energenti zamjene obnovljljivim izvorima energije. Pri tome se kao jedno od najjednostavnijih i najpristupačnijih rješenja nameće veće korišćenje hidropotencijala gdje je to moguće. Od početka proizvodnje električne energije hidroelektrane su bile na prvom mjestu obnovljivih izvora koji su korišćeni za proizvodnju. U današnjoj situaciji konvencionalne velike hidroelektrane zahtijevaju plavljenje velikih površina zemljišta sa ozbiljnim ekološkim posljedicama i velikim troškovima. Sa druge strane, adekvatno dizajnirane male hidroelektrane donose niz pogodnosti. Pored direktne koristi od proizvodnje električne energije korišćenjem hidroenergije, male hidroelektrane lako se integrišu u okruženje i isključuju negativne uticaje na okolinu, a mogu dobro da posluže i za regulisanje proticaja vode.

Piše: Budimir Ignjatov, diplomirani pravnik; Pomoćnik direktora, Sektor za pravne poslove

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...