BIJELJINA: UNAPREĐUJE SE ENERGETSKA EFIKASNOST U OŠ „PETAR KOČIĆ“ U BROCU

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima posjetio je danas Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Brocu na kojoj je završena prva faza radova na poboljšanju energetske efikasnosti. Radove su sufinansirali švajcarski „Karitas“ u iznosu od 120.000 konvertibilnih maraka i Grad Bijeljina koji je iz budžeta izdvojio 100.000 KM. Osim grubih građevinskih, izolaterskih i fasaderskih radova na glavnoj zgradi, zamijenjena je i fasada i stolarija u fiskulturnoj sali.

U toku je druga faza radova, a „Karitas“ je raspisao javnu nabavku za toplotnu pumpu, pa će uskoro u ovoj školi biti potpuno promijenjen sistem grijanja u skladu sa savremenim standardima energetske efikasnosti. Ovu školu pohađa 356 učenika od prvog do devetog razreda, a školski obekat je građen davne 1963. godine.
Direktor škole u Brocu je rekao da je na zgradu škole postavljena termo-izolaciona fasada, debljine deset centimetara, a na tavanicu staklena vuna. Fasada sale za fizičko vaspitanje takođe je zamijenjena, skinuta je limena prekrivka i urađena izolacija staklenom vunom, a zamijenjeni su i prozori na sali, svlačionicama i toaletima.

On je istakao da obnova nije završena, te da je ključno rješavanje pitanja rekonstrukcije krova na školi – potrebni su podaščavanje i novi crijep, a postojeća unutrašnja građa je dobrog kvaliteta. Završetkom ovih radova, životni vijek zgrade škole biće produžen za nekoliko decenija.
Fuad Imamović, menadžer za projekte u sektoru za energetsku efikasnost u „Karitasu“, rekao je da sprovode praksu obnavljanja različitih objekata u Republici Srpskoj i BiH još od 2007. godine.

– Naš krajnji cilj je da, osim stvaranja komfornijih i estetski prihvatljivijih objekata, ublažimo i klimatske promjene – rekao je Imamović i pojasnio način izbora škole u kojoj će biti izvršena rekonstrukcija.

– Izbor škole se vrši po sistemu koji je „Karitas“ ustanovio zajedno sa svojim partnerom, Gradom Bijeljina. Definisani su kriterijumi po kojima se radi, koji podrazumijevaju četiri osnovna parametra – veličinu, perspektivnost školskog objekta (broj učenika), energetsku potrošnju i ekološki parametar (emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova u atmosferu) – pojasnio je Imamović.

Gradonačelnik Petrović je današnji obilazak radova iskoristio da se zahvali „Karitasu“ na dugogodišnjoj saradnji i osvrne se na završene radove na zgradi škole u Brocu.

– Škola u Brocu i Ekonomska škola u Bijeljini su jedine dvije škole na području Semberije koje su do sada koristile lož ulje kao energent, pa će postavljanjem toplotne pumpe, biti postignuta znatna ušteda energije – ocijenio je Petrović, dodajući da je, zbog višegodišnje saradnje sa Gradom Bijeljina, „Karitas“ nominovan za nominovan za jedno od najviših gradskih priznanja – medalju „Knez Ivo od Semberije“.

Gradonačelnik Petrović je naglasio i da, nažalost, mnogi školski objekti u Semberiji vape za obnovom. To je slučaj sa zgradom škole „Dositej Obradović“ u Suvom Polju i OŠ „Jovan Dučić“ u Bijeljini, na kojoj prijeti opasnost da loša krovna konstrukcija može, usljed nadolazeće sezone padavina, biti urušena.

– Glavni razlog zašto ovaj gorući problem nije riješen je što su amandmanom skupštinske većina uskraćena sredstava Gradu u iznosu od 200.000 KM, koja su prvobitno bila prvobitno namijenjena za rekonstrukciju krova na zgradi škole „Jovan Dučić“ – bio je jasan Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Osam sinova, jedna djevojčica, "supermama" Vesna i "supertata" Slobodan. Ukupno jedanaest članova čini porodicu Milićević, a ove godine...

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...

U Bijeljini organizovana 31. „Jajarijada“ (foto)

Povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, JU Centar za kulturu „Semberija“ Bijeljina u saradnji sa SKUD „Semberija“, Gradskim pozorištem...