DR MIRICA STOJSAVLJEVIĆ: Sunce je naš prijatelj ili najveći neprijatelj – na nama je da odlučimo

Datum:

Share post:

Prekomjerno izlaganje sunčevim zracima, posebno u najtoplijem dijelu dana  ili redovni odlasci u solarijum mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

Jedan od najmalignijih tumora kože je MELANOM, a najveći rizik za nastanak jeste upravo nekontrolisano izlaganje ultravioletnim sunčevim zracima. 

Dr Mirica Stojsavljević, Šef odsjeka za dermatovenerologiju u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ ističe da se prilikom izlaganja suncu u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima obavezno koristi krema sa zaštitnim faktorom 50, a da se u periodu od 11 do 16 časova izbjegava boravak na suncu. 

„Svaka promjena na mladežu – boja, debljina, dimenzija, depigmentacija, krvarenje, ili svrab zahtijeva dermatološki pregled.  Od prošle godine u našoj ustanovi radimo dermoskopiju, zahvaljujući sadašnjem menadžemntu, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem koji je  prepoznao značaj rane dijagnostike karcinoma kože“, kaže dr Mirica Stojisavljević. 

JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ posjeduje najsvremeniji dermoskop, visokosofisticirane tehnologije koji ima mogućnost povećavanja lezija na koži do 200 puta. Dermoskopski pregled daje uvid u stanje promjena na koži, da li se radi o benignim promjenama,  mladežima sa visokim rizikom ili o melanomima, odnosno, uopšteno o karcinomima kože.  

„Za godinu dana uradili smo više od 500 deremoskopskih pregleda  i otkriveno je nekoliko desetina bazocelularnih karcinoma i tri do četiri melanoma u ranom stadijumu.  Melanom ispod 1 mm debljine ima dobru prognozu“, kaže dr Mirica Stojisavljević.

Rizične grupe su:  osobe sa fototipom kože 1 i 2, osobe koje u ličnoj ili porodičnoj anamnezi imaju neki oblik karcinoma kože, osobe koje imaju dosta mladeža na koži, a posebno mladeža sa visokim rizikom, 

„Uporeba solarijuma je jako štetna, rizik za pojavu melanoma povećava se na 75 %“, poručila je na kraju dr Mirica Stojisavljević. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: JZU Bolnica „Sveti Vračevi“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...