BIJELJINA: Podjela humanitarne pomoći u romskoj zajednici

Datum:

Share post:

Udruženje građana „Otaharin“, juče je podjelilo pakete humanitarne pomoći namjenjene najugroženijim romskim porodicama u Bijeljini.

„Novonastala situacija koju je izazvala pandemija COVID-19, vrlo negativno je uticala na život roske zajednice. Život romske zajednice koji je inače težak zbog loših uslova za život i visokog stepena siromaštva, još više je otežana zbog trenutne situacije. Socijalne usluge koje su im svakodnevno dostupne u UG „Otaharin“, privremeno su obustavljene, a topao obrok, mogućnost da se opere veš i održava lična higijena je, za neke članove zajednice, bila od neprocjenjive vrijednosti. Pored toga Romi i Romkinje više nisu u mogućnosti da se angažuju na sezonskim poslovima, niti da sakupljaju sekundarne sirovine što je za veliki broj porodica glavni izvor prihoda“, stoji u saopštenju UG „Otaharin“.

UG „Otaharin“ je proveo detaljnu procjenu i analizu stanja u romskoj zajednici i trudi se da održi kontakt sa što više članova romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu nedaće i da ih podrže u teškim vremenima.

„Ova akcija podjele humanitarne pomoći je prva u nizu akcija koje UG „Otaharin“ planira da preduzme u predstojećem periodu. Podijeljeno je 40 paketa humanitarne koje je za ovu priliku obezbijedila Gradska uprava Grada Bijeljina, a paket sadrži osnovne dugotrajne namirnice (ulje, šećer, brašno, tjesteninu). Kao kriterijum za odabir porodica, bio je stepen socijalne ugroženosti i potrebe, te su prioritet za ovu prvu podjelu humanitarne pomoći dobile porodice kojima je to najpotrebnije samohrani roditelji, višečlane porodice, staračka domaćinstva“, navodi se još u saopštenju.

Pored namirnica koje je za ove pakete humanitarne pomoći obezbijedila Gradaska uprava, UG „Otaharin“ je za pripadnike romske zajednice obezbijedio višekratne maske i sredstva za dezinfekciju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...