NA PETROVDAN, prije 32 godine osnovana Srpska demokratska stranka

Datum:

Share post:

Srpska demokratska stranka je rođena na Petrovdan 12. jula 1990. godine, kao posljednja formirana nacionalna stranka na prostoru bivše federalne jedinice BiH i utoliko kao reakcija na prijeteće procese nastale u predvečerje raspada bivše Jugoslavije. Ona je nastala sa sviješću da srpsko nacionalno pitanje jeste i demokratsko pitanje, i kao takvo, pitanje opstanka Srba na ovom prostoru. 

Nakon rata, Srpska demokratska stranka je bila glavni politički faktor očuvanja stepena slobode i državnosti srpskog naroda u BiH, na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Poslije opštih parlamentarnih izbora 1998. godine, iako najveća parlamentarna stranka, SDS prelazi u opoziciju. U vlast se vraća pobjedom na izborima 2001. godine, a vlast gubi porazom na izborima 2006. godine. 

Srpska demokratska stranka je stranka narodne orijentacije, okrenuta tradicionalnim, nacionalnim i kulturnim vrijednostima. SDS ne podržava reforme radi reformi, nego reforme koje će našem narodu donijeti bolji život i sigurniju budućnost piše u Platformi SDS.

SDS je stranka kontinuiteta, a dosadašnje programske principe modifikuje u skladu sa realnim političkim promjenama u Republici Srpskoj i BiH. Platforma Stranke je zasnovana na politici za koju je SDS dobijao većinsku podršku naroda u proteklom vremenu.

Srpska demokratska stranka je saborna stranka koja interes naroda drži iznad interesa stranke ili pojedinaca. Okuplja sve snage u Republici Srpskoj koje se bore za očuvanje demokratije i slobode misli, a protiv jednoumlja, koje opet prijeti demokratiji, navodi se u Platformi SDS.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Sutra neradni dan u Srpskoj

POVEZANE VIJESTI

Sutra neradni dan u Srpskoj

 U Republici Srpskoj sutra će biti neradni dan jer se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz...

“Danas pišemo istoriju” Vučić priredio svečani doček za kineskog predsjednika Si Đinpinga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za kineskog predsjednika Si Đinpinga, uz državne i vojne...

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u Crnjelovu okupio brojne učesnike i goste (foto)

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, u Donjem Crnjelovu, 4. maja 2024. godine je održan prvi Vaskršnju turnir u...

Ministar Minić potpisao Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede sa delegacijom Bjelorusije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić potpisao je danas u Banjaluci Memorandum o saradnji u...